Imate višak hrane nakon blagdanskog ručka? Ovi mali savjeti dobro će vam doći

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bez obzira na vlastitu financijsku situaciju, u našim se krajevima uvijek gleda da se za Božić ima bogati blagdanski stol. Pečeno, kuhano, slano, slatko, na žlicu ili s vilicom i nožem… Nije bitno, bitno je samo da na blagdanskom stolu – ništa ne nedostaje.

Ipak, nakon nekoliko obroka u sličnom sastavu što se hrane na stolu tiče, počne prigovaranje, a onda se posljedično dogodi da ostane pregršt hrane koju, ili pojede član obitelji koji se žrtvuje (i udeblja se od žalosti – jer mu je žao baciti) ili se baci. Kako bi ove godine izbjegli tu blagdansku praksu, donosimo praktične savijete i ideje.

Jedan od ključnih koraka u smanjenju bacanja hrane je dobro planiranje. Započnite izradom popisa svih jela koja želite pripremiti, te razmislite o količini hrane koja vam stvarno treba za sve goste koji će doći na neki od blagdanskih obroka. Pokušajte procijeniti koliko će ljudi pojesti, a ako niste sigurni, pripremite malo manje nego što mislite da će biti potrebno.

Manje hrane ili prenamjena onog što imate viška

Pripazite na veličinu porcija, jer ako su prevelike, dio hrane uvijek završi u smeću. Kako bi izbjegli ovo, pripremite umjerene porcije na tanjurima i ponudite gostima mogućnost da si uzmu još ako žele. Time ćete smanjiti rizik da se nepotrebno velika količina hrane ne pojede i ostane.

Jednom kad završi obiteljski obrok, ostatke možete iskoristiti za pripremu novih jela. Na primjer, pečeno meso možete usitniti pa pripremiti s nekim drugim prilogom, a ostatak povrća može se u nekom drugom obliku pretvoriti za prilog u idućem obroku. Stariji kruh može se koristiti za pripremu tosta ili pohati, dok voće koje je ostalo možete pretvoriti u kompote ili iscijediti u voćne sokove.

Pravilno spremanje ostataka hrane važno je kako bi se spriječilo brzo kvarenje. Ostatke možete pohraniti u hermetički zatvorene posude i staviti ih u hladnjak ili zamrzivač. Tako možete uživati u obrocima i nekoliko dana nakon Božića. Ako ostataka ima previše, najbolje je podijeliti ih među članovima obitelji koji mogu ponijeti kući.

Jela koja se najviše bacaju smanjite ili nemojte pripremati

Umjesto da bacate hranu koja je možda ostala iznad vaših očekivanja, budite kreativni. Na primjer, ostatak pečenog povrća možete usitniti i pretvoriti u neki ukusni umak, a kuhana riža može poslužiti kao osnova za kuglice pohane riže, kao i pire koji možete “preoblikovati” u krokete.

Iako je običaj pripremiti veliku količinu hrane za blagdane, pripazite na hranu koja se brzo kvari, poput mliječnih proizvoda i svježeg mesa. Te namirnice pripremite što bliže samom blagdanu.

Razmislite o jelima koja stvaraju najveći otpad, pa ih ove godine pripremiti u manjim količinama. Možda ste navikli pripremati previše salata, kolača ili pića, a u stvarnosti to nitko ne pojede. Pokušajte smanjiti količinu tih namirnica, ili barem odabrati jednostavnija jela koja se mogu lakše iskoristiti ako ostanu.

Ispravan višak hrane uvijek možete nekome odnijeti

Nažalost, neki sustav doniranja viška hrane kod nas ne postoji, no sami možete, svjesno, nekome za koga znate da je potrebno, višak ukusne i ispravne hrane odnijeti i tako i njegov blagdanski stol učiniti malo veselijim.

Sami dobro planirajte obrok, prilagodite količinu hrane, iskoristite ostatke i budite kreativni u kuhinji. S nekoliko malih promjena u načinu na koji pristupate kuhanju i organizaciji obroka, možete smanjiti otpad, a ujedno uživati u blagdanima i stvarati manje štete za okoliš i kućni budžet.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!