‘Kako su me proslavile babine pelješke prikle’, donosimo i recept
Pratite li TikTok profil kuhana_i_pecena? Ako je vaš odgovor ne, zapratite ga taman u ovo blagdansko vrijeme kako biste pronašli niz jednostavnih, brzih i ukusnih recepata koje priprema i snima kuhana i pečena Pelješčanka Ana Antunović.
Ana je poznata hrvatska gastro blogerica i stručnjakinja za marketing zapamćena po izvrsnom nastupu na popularnom kulinarskom showu MasterChef 2021 godine. Iako već godinama na svom TikTok profilu iz zabave i gušta snima zanimljive recepte, nedavno se odlučila na korak više u produkciji, montaži, ali i ideji. Kulinarski serijal Kod KuhAne možete pratiti na njenom TikTok profilu, a nastao je po uzoru na kultni serijal Kod Ane, autorice Ane Ugarković koji je s prikazivanjem počeo još 2006. godine.
„Jedan od mojih prvih, samostalnih recepata bila je čokoladna torta s preljevom od naranče koji sam naučila praviti gledajući TV-show Kod Ane. Gledala sam ga vjerno svaki tjedan, a kad je moja baba ponudila tortu svojim prijateljicama na nedjeljnoj kavi, znala sam da sam uspjela. Sanjala sam da ću jednog dana baš ja biti ta Ana koja ima kulinarski show!“, prisjetila se ističući kako nema problem biti pred kamerama i kuhati pod presingom što je dokazala izvrsnim nastupom na MasterChefu, a pomogla je i diploma magistre novinarstva i PR-a.
I tako je KuhAna odlučila svojim video receptima na TikToku dati i malo sebe, malo pozadine, konteksta, malo južnjačkog šarma kojeg ovoj Pelješčanki ne fali. Otočani i poluotočani znaju da je ova Antunovićka iz one najglasovitije obitelji Antunovića koja već dugi niz godina u Kuni uspješno vodi obiteljski agroturizam. Baš je zato Kod KuhAne posebna serija recepata, objasnila nam je Ana, s naglaskom na priču, na tradiciju, na načine kuhanja koje je naučila od mame i bake, a baš je njen video babinih prikala postao viralan.
„Jako me iznenadio odjek mog recepta s priklama (fritulama). Spremala sam ih baš onako kako me baba naučila, tijekom snimanja sam imala i malih problema. Uvijek nekako smislim u glavi što trebam reći i kad sam izgovorila da je meni to poseban recept jer mi ga je prenijela moja baba koja više nije tu, rasplakala sam se k’o kišna godina. Istu scenu sam ponavljala valjda deset puta, ali jednostavno nije išlo, svaki put bih se rasplakala dok nisam odlučila uzeti malu stanku, isplakati sve što imam i tek onda snimati. Na kraju sam par sekundi te emocionalne krize ostavila u videu sa željom da se svi prisjetimo svojih baka i ljubavi koje su nam pružale kuhajući nam i spremajući omiljene deserte“, prisjetila se Ana.
Osim babinih prikala, koje su možda ukusnije od puno popularnijih Dubaica, a sigurno su jeftinije, Ana je za pratitelje pripremila cijeli niz brzih i finih recepata. Kroz TikTokov format kratkih videa na pristupačan način objasnila je kako napraviti savršene kućne kokice i jesenske rolice, kako skuhati i čuvati temeljac, kako ispeći sipanu pitu od jabuka i šljiva ili kako napraviti proteinske kuglice sa sirom i čajnom kobasicom…
Donosimo vam recept za Babine prikle Kod KuhAne
SASTOJCI
500 g brašna
25 g svježih kvasaca ili vrećica suhog kvasca
2 žlice šećera
2 vanilin šećera
2 žlice rakije
Korica limuna
Korica naranče
300 ml mlake vode
100 g grožđica (po želji)
Prstohvat soli
Šećer u prahu
PRIPREMA:
Pola kilograma glatkog brašna obavezno prosijte, dodajte kvasac i kako ne bi bilo „gluho“, dodajte malo soli, a potom šećer i vanilin šećer, koricu limuna te sastojak kojeg ne smijete izostaviti – dvije žlice rakije. Ana je koristila medovaču, ali možete i neku drugu rakiju, samo da nije liker. Zadnji sastojak kojeg ćete dodati je mlaka voda.
Smjesa mora biti dosta gušća od smjese za palačinke, a tijesto na kraju poklopite i ostavite da se diže. Tradicionalnom tehnikom, tijesto uzimate u šaku istiskujući pravilne oblike prikli u kipuće ulje. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.