Demistificirali smo cijene kupusa u Dubrovniku: Pojedinci imaju abnormalne zarade, ali javnost mora biti upoznata s činjenicama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Cijena kupusa je drastično skočila u odnosu na lani.

Prema novim podacima, prošli tjedan kilogram zelenog kupusa na tržnicama prodavao se u prosjeku za 1,94 eura, a na nekim je prodajnim mjestima cijena bila čak pet eura, stoji u tržišnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede. Upravo su cijene kupusa bile najviše na placi u Dubrovniku.

Provjerili smo s predsjednikom Odbora za povrtlarstvo i krumpir Tonijem Grossijem jesu li te cijene realne.

“Cijena kilograma svježeg kupusa na otkupu je 0,35 eura, a prodajna cijena je 0,50 eura. Prodajna cijena kiselog kupusa je 1,25 eura plus pdv. To su cijene po kojima se trguje na veliko. Zaista ne znam kolike marže uzimaju pojedini trgovci i prodavači, ali javnost mora biti upoznata s time da proizvođači dobivaju najmanji dio kolača u cijeloj priči s trgovinom voća i povrća,” izričit je bio Grossi.

Kada se govori o cijeni koja je zabilježena u Dubrovniku, a to je pet eura po kilogramu, Grossi smatra kako je to ekstremno visoka cijena.

“Pojedini preprodavači imaju abnormalne marže i zarade. Zbog toga pozivam sve krajnje korisnike da kupuju direktno od lokalnih proizvođača i OPG-ova, ili u trgovačkim centrima gdje se prodaju provjereni proizvodi garantirane vrijednosti i odlične kvalitete,” poručio je Grossi.

Zbog suša je, dodaje Grossi, smanjen prinos kupusa te on smatra kako će to manje utjecati na cijenu.

“Moguće je da one osciliraju 20 do 30 posto i mislim da to ne bi trebalo značajnije utjecati na budžet građana. Naravno, ako ne bude pohlepe trgovaca,” najavio je Grossi.

Smatra kako na zimski kupus koji se sadi većinom u dolini Neretve suša neće utjecati.

“Cijenu uvijek diktira tržište, ali mislim da neće biti problema jer smo imali kišovito vrijeme. U zimskom periodu ljudi najviše konzumiraju zimski kupus i raštiku za zelenu menestru i sarme, pa se nadam kako cijene tih jela neće biti previsoke,” zaključio je predsjednik Odbora za povrtlarstvo i krumpir Toni Grossi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!
Pravila o privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kad se vratite na naše web mjesto i pomažu našem timu da shvati koji su dijelovi web mjesta vama najzanimljiviji i korisniji.

Pravila o privatnosti