ZA NEKOG SITNICA, A ZA DRUGE PRAVO BOGATSTVO Koliko košta večera u luksuznim dubrovačkim restoranima?
Hrvatska ima deset restorana s Michelinovim zvjezdicama.
Renomirani gastro portal Chef’s Pencil opisao je kako je Hrvatska među skupljim državama kada je riječ o restoranima s Michelinovim zvjezdicama. U Hrvatskoj najskuplji degustacijski meni košta u prosjeku 159 eura – slično je u Italiji (160 eura) i Poljskoj (161 euro), ali i skuplje od, primjerice, Francuske (150 eura), Nizozemske (150 eura) i Španjolske (149 eura).
Hrvatski restorani s Michelinovim zvjezdicama su Noel u Zagrebu, Monte i Agli amici u Rovinju, Korak na Plešivici, Nebo u Opatiji, Alfred Keller na Lošinju, Pelegrini u Šibeniku, Boškinac na Pagu, LD na Korčuli te 360 u Dubrovniku.
U zagrebačkom Noelu degustacijski meni je najskuplji i za njega ćete morati izdvojiti 195 eura, baš kao i za meni od osam sljedova u restoranu Monte u Rovinju koji u ponudi ima još i meni za 180 eura i za 165 eura, meni od četiri slijeda za 145 eura i meni od tri slijeda za 130 eura. Večera od osam sljedova u restoranu Korak na Plešivici iznosi 121 euro. Za meni od šest sljedova u restoranu Pelegrini izdvojit ćete 185 eura, a za jedan od dva menija u rovinjskom Agli amici 170 eura. Ista je cijena degustacijskog menija od devet sljedova u restoranu LD na Korčuli, gdje još možete odabrati meni od tri slijeda za 135 eura ili meni za ručak za 85 eura. Restoran Boškinac nudi meni od osam sljedova za 158 eura ili četiri slijeda za 108 eura, dok ćete u restoranu Nebo za degustacijski meni od deset sljedova izdvojiti 145 eura, a za skraćeni degustacijski meni 95 eura.
Zavrili smo u ponud ekskluzivnih dubrovačkih restorana, od kojih jedan ima zvjezdicu Michelin Guidea.
Restoran 360 Dubrovnik ima niz faktora koji ga čine najboljim u gradu, a to je prepoznao i Michelin koji ga je 2018. godine okitio zvjezdicom. Imaju sve – pogled na zidine, gradsku luku, vrhunska hrana i slojevitost jela poznatog kuhara Marija Curića, fantastična vina… Cijena degustacijskog menija u Restoranu 360 je 178 eura što je više od hrvatskog prosjeka.
Jedan od najpoznatijih dubrovačkih restorana je Proto koji je ponosan na autentičnu riblju kuhinju. Ovaj restoran u povijesnoj jezgri posjetile su brojne svjetske zvijezde poput Michaela Jordana. Cijena degustacijskog menija u restoranu Proto je 110 eura.
Nautika je jedan od najboljih i najprepoznatljivijih dubrovačkih restorana. Smještena je na litici uz more, a iz nje se pruža prekrasan pogled na more, gradske zidine i tvrđavu Lovrjenac. U vrhunskoj kuhinji, luksuznom ambijentu ovog dubrovačkog restorana uživaju brojni poznati koji dođu na krajnji jug Hrvatske poput legendarnog Magic Johnsonona. Njihov degustacijski meni košta 138 eura (za pet sljedova) i 172 eura (sedam sljedova).
Na listama najboljih dubrovačkih restorana je i restoran Pjerin koji je smješten u sklopu luksuznog hotela Villa Dubrovnik. Ovaj restoran opisuju kako ruši sve stereotipe o hotelskim restoranima jer je prekrasno uređen uz izvrsnu kuhinju. Cijena degustacijskog menija u ovom restoranu je 140 eura, za pet slijedova i 185 eura za sedam sljedova.
Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.