Ministar Božinović iz Dubrovnika komentirao hakerske napade: Ni Pentagon nije apsolutno siguran

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u subotu u Dubrovniku da svi, i država i državne institucije ali i kompanije, moraju činiti sve kako bi se zaštitili od kibernetičkih napada u budućnosti, istaknuvši da postoji novi Zakon koji traži da učinimo dodatne napore.

“Svi činimo i svi moramo činiti – i država i državne institucije ali i kompanije, dakle, postoji novi Zakon koji nas zapravo sve i potiče a i traži od svih u društvu i državi da učine dodatne napore i da stalno ulažu u kibernetičku sigurnost”, izjavio je Božinović novinarima na marginama Dubrovnik foruma, upitan činimo li dovoljno da bi se zaštitili od kibernetičkih napada, da ih izbjegnemo u budućnosti.

Božinović kaže da apsolutne sigurnosti nema ni u američkom Pentagonu, a nema je niti u nekim drugim institucijama.

No, naglasio je, svako ulaganje u kibernetičku sigurnost dobro jer u konačnici i ako dođe do incidenta, ukoliko se ulagalo u sigurnost sustava, onda se mogu jednostavno otkloniti posljedice.

Božinović zahvalio građanima na informacijama koje pomažu policiji

Ministar je prokomentirao i današnje uhićenje 34-godišnjeg muškarca, osumnjičenog da je u Splitu 16. lipnja, šipkom udario mlađu ženu i izvršio nad njom radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem. Policija je provodila intenzivno kriminalističko istraživanje koje je okončano privođenjem muškarca pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu, priopćila je ranije danas Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Božinović je rekao kako se odmah policija maksimalno angažirala.

“Imala je indiciju i ranije za jednu drugu osobu i onda se nakon ispitivanja pokazalo da se može raditi ipak o drugoj osobi. Cijelo vrijeme su radili vrlo intenzivno”, naglasio je.

Kaže da tu nažalost nije bilo neke pomoći od prepoznavanja putem objave snimke (nadzorne kamere), no zahvalio je građanima koji javljaju policiji informacije.

Božinović je ohrabrio građane da im i ubuduće dojavljuju informacije jer to policiji puno pomaže u radu i u konačnici, dodao je, upravo tim operativnim radom su došli do osobe koju sada osnovano sumnjiče, koju su priveli i koju će prijaviti kao ‘počinitelja ovog gnjusnog kaznenog djela’.

 

Klikni.hr/Hina


PODIJELI S PRIJATELJIMA!