Objavljena posljednja knjiga Luka Paljetka: ‘Još uvijek ne možemo predvidjeti sve dimenzije gubitka koji nas je zadesio njegovim odlaskom’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nacionalna i sveučilišta knjižnica u Zagrebu organizirala je u ponedjeljak književni oproštaj od akademika Luka Paljetka, uz predstavljanje njegove posljednje knjige „Kajkavske pjesme“ posvećene Dragutinu Domjaniću s crtežima Ivana Lovrenčića.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je da nema pravog načina kako se oprostiti i na najbolji način zahvaliti velikanu hrvatske umjetnosti za sve duhovno bogatstvo kojim nas je obdario. Praznina koju ostavlja iza sebe golema je i nenadoknadiva, puniti ćemo je sjećanjima, ljubavlju i poštovanjem, kazala je.

Ocijenila je da je Luko Paljetak dojmljivom pojavom, glasom i nastupom, golemim raznovrsnim i raznolikim opusom, intelektualnom znatiželjom i namjerljivim kreativnim potencijalom bio jedinstven fenomen na hrvatskoj kulturnoj i umjetničkoj sceni.

“U njega su duhovni interesi bili brojni, a talenti još brojniji. Za njega nisu postojale granice među žanrovima, umjetničkim područjima ili intelektualnim preokupacijama. Stoga je danas teško reći je li nas napustio književnik, prozaist, pjesnik, sonetist, majstor haikua, autor dječje poezije, pisac bajke, autor pjesničko-grafičkih mapa, dramaturg, redatelj, urednik, vrsni prevoditelj ili još mnogo toga više”, kazala je.

“Istinski virtuoz riječi i majstor stila, ali i suvremeni poznavatelj svoga zanata, Luka Paljetak pripada onim hrvatskim velikanima koji su svojim umjetničkim radom trajno obilježili nacionalnu kulturu druge polovice 20. i početka 21. stoljeća. Kao izdanak dubrovačkog zavičaja, baštinio je njegovo prirodno i duhovno bogatstvo, stilsku raskoš i obilje, no prije svega potrebu za ljepotom. Cijelog života tragao je za ljepotom, a kada je nije nalazio oko sebe, sam ju je stvarao svojim istančanim okom, dubokim senzibilitetom i majstorskim stilom”, zaključila je Obuljen Koržinek koja je kazala da govori kao ministrica, ali i kao obiteljska prijateljica.

Urednik knjige Božo Biškupić je sa žaljenjem istaknuo da su se nadali da će Paljetak biti na promociji knjige, te da su razmišljali da promociju održe u Dubrovniku. Napomenuo je da je Paljetak pohvalio tekstove akademika Nemeca i doktorice Pažur.

“Knjigu je dobio na vrijeme, imao ju je u ruci i razgovarali smo u njoj”, kazao je Biškupić i zaključio da su napravili „jako lijepi projekt“ te zahvalio Nacionalnoj biblioteci.

Akademik Krešimir Nemec istaknuto je da je Paljetak autor impozantna opusa, o čemu svjedoči katalog NSK u kojem su evidentirane njegove 1043 bibliografske jedinice. Objasnio je da Paljetkova poezija ima dva izvora: ona nastaje od čuđenja, koje je zajedničko poeziji i filozofiji, i od iskre koju pjesnik prima iz vanjskog svijeta.

“Paljetak rekreira Domjanićevu zvučnu ili zvučno-emotivnu kulisu, ali ostaje do kraja svoj, jer rekreira nova značenja na temelju Domjanićeva predloška”, kazao je Nemec i zaključio:

„Mi u ovom trenutku ne možemo predvidjeti sve dimenzije gubitka koja nas je zadesila Paljetkovim odlaskom. To će se vidjeti tek s vremenom. Poslove koje je on obavljao u svojoj kreativnoj radionici, općenito rade timovi ljudi. Ja bih jednostavno rekao, Luko je nezamjenjiv“, kazao je Nemec.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran kazao je da je Luko Paljetak umjetnik i intelektualac koji je svojim životom i radom bio čvrsto vezan uz Maticu hrvatsku u Zagrebu, ali i za ogranak Matice Hrvatske u Dubrovniku. Slučaj htio da je zadnja dva nastupa u Zagrebu održao upravo u Matici hrvatskoj, 11. i 12. ožujka kada je se predstavio svojim pjesmama i kada je bio promotor pjesnika Jose Živkovića iz Posavine, kazao je.

O Paljetku su govorile još akademkinja Sibila Petlevski i ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Ivanka Stričević, a komemoraciji-predstavljanju je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Luko Paljetak (Dubrovnik, 19. kolovoza 1943. – 12. svibnja 2024.) bio je hrvatski književnik i akademik. Autor je brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija. Umro je u 81. godini života.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!