Ustavna stručnjakinja: Milanović je bespotrebno raspisao izbore u srijedu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mogao je izbore raspisati jučer pa da budu u nedjelju, 14. travnja. I to bi bilo po zakonu, tako odabir datuma parlamentarnih izbora komentira ustavna stručnjakinja i profesorica Sanja Barić, prenosi 24sata.

I zaista, predsjednik države može izabrati bilo koji dan, dok god se drži da je od dana objave do izbora prošlo minimalno 30 dana. Po zakonu, dan kad se održavaju izbori proglašava se neradnim.

– Činjenica da je izabrao dan usred tjedna, sam sebe stavlja u fokus. Koristi svoje ustavne ovlasti, ali sebe stavlja u fokus i stvara više problema: hoće li se taj dan tretirati kao nedjelja, kako će raditi uslužne djelatnosti, bolnice, policija. Koliki je to onda trošak za poslodavce, što gube radnici, tisuću i jedan praktični problem uzrokovan odlukom koja nema nijednu praktičnu svrhu osim mućenja vode, potpuno nepotrebno. Sukladno zakonu i ustavu, ali nepotrebno – govori Barić.

Tu je i problem pripreme biračkih mjesta.

– Biračka mjesta su u mjesnim odborima, ali i školama, vrtićima i fakultetima. Ta mjesta treba pripremiti dan ranije, a sve te institucije rade, škole imaju nastavu do 19 ili 20 sati, fakulteti isto. Što će se po noći pripremati biračka mjesta? To je na rubu racionalnosti! Ako se nekome jako žuri, zašto nije odlučio jučer pa bi bio 14. travanj što je nedjelja. Što mijenja na stvari četiri dana? Ovo je velika količina problema za građane, na rubu pameti – govori Barić.

Ovo je drugi put u povijesti da su parlamentarni izbori preko tjedna, a ne nedjeljom. Prvi put je bilo 3. siječnja 2000. godine kad je premijer postao Ivica Račan, prenosi 24sata.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!