Benčić ima razlog za glavobolju: za Plenkovića čak 6 posto birača Možemo!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dnevnik Nove TV treći mjesec zaredom je istražio koga bi Hrvati htjeli na čelu Vlade. Da premijera mogu birati izravno, većina ispitanika, odnosno njih 27 posto, na čelu Vlade željela bi ponovno vidjeti Andreja Plenkovića, istaknuto je u središnjoj informativnoj emisiji Nove TV u subotu, 24. veljače.

Tako je podrška aktualnom premijeru znatno porasla u odnosu na mjesec ranije, kada je, prema istom istraživanju, imao podršku od oko 20 posto ispitanika. Na drugom mjestu i ovaj mjesec je Sandra Benčić, 10,1 posto ispitanih nju vidi kao najbolju kandidatkinju za premijersko mjesto. Ivan Penava zadržao je treće mjesto sa 7,4 posto, a što se Peđe Grbina tiče – on je i ovaj mjesec na četvrtom mjestu sa 6,3 posto potpore. Njih troje su političari koji su do sada istaknuli ambiciju za premijersko mjesto, no među ispitanicima je i visokih 24,5 posto onih koji na tom mjestu vide ili žele nekoga drugog. Nikoga od imena koja se spominju u političkom eteru ne želi 0,8 posto.

Osim onih koji žele nekog drugog – postoji i 20 posto onih koji ne znaju koga žele za premijera – a planiraju svakako izaći na izbore. Ima, naravno, i onih koji se odbijaju izjasniti. Ovaj put ih je 3,4 posto.

Stranačka podrška

Kada se gleda podrška kandidatima prema stranačkim preferencijama, Andrej Plenković ima čvrstu podršku birača HDZ-a, gotovo 82 posto. Njega na čelu Vlade vidi i 2,8 posto SDP-ovih birača, a 5,1 posto ispitanika koji će glasovati za Most kaže da podržavaju Plenkovića.

Sandra Benčić ima razloga za političku glavobolju, jer je za Plenkovića među biračima Možemo – čak 6 posto birača. Tu je i 2 posto birača Domovinskog pokreta, istaknuto je u Dnevniku Nove TV.

Ivana Penavu među biračima Domovinskog pokreta podržava 44,1 posto, Mosta 8,4 posto, HDZ-a 4,5 posto, SDP-a 2,3. Oni su mu i najmanje skloni. Među biračima Možemo Penava bi bio premijerski izbor za njih 3 posto.

I na koncu Peđa Grbin – svega 33,2 posto birača SDP-a izabralo bi ga za premijera. Birača Možemo 2,1 posto, Mosta 1,9 posto, a iz Domovinskog pokreta glas mu ne bi dao nitko.

Dnevnik Nove TV istraživanje je proveo u suradnji s Ipsosom od prvog do 20-tog veljače na uzorku od 679 građana koji planiraju izaći na izbore.

Zanimljivo je rezultate ovog istraživanja usporediti s onima iz siječnja ove godine.

Istraživanje iz siječnja

U Dnevniku Nove TV 26. siječnja je, podsjetimo, objavljeno da bi većina Hrvata, prema istraživanju koje je prije toga provela agencija Ipsos na 995 ispitanika, za premijera izabrala također Andreja Plenkovića, no tada je istaknuto da se njegova prednost topi u odnosu na mjesec ranije.

“Kada bi premijera na izborima izravno mogli birati, za 20-ak posto ispitanika Andrej Plenković je prvi izbor. No to je pad u odnosu na istraživanje iz prosinca prošle godine. Tada je Plenković bio gotovo na 27 posto podrške. Na drugom mjestu je Sandra Benčić koju bi izravno biralo 8,2 posto ispitanih, i ona je u negativnom trendu u odnosu na prošli mjesec, ali gubi bitno manjem podrške nego Plenković.

Ivan Penava, koji je u prosincu bio na drugom mjestu, u siječnju je bio treći sa 6,7 posto podrške ispitanika i on je oslabio za gotovo 5 postotnih poena. Peđa Grbin na četvrtom mjestu i 6 posto podrške što je minimalan gubitak u odnosu na prosinac. Svi ostali potencijalni kandidati imaju bitno manje od 5 posto podrške ispitanika.

Ukupan zbroj podrške svim drugim kandidatima i kandidatkinjama u siječnju je, podsjetimo, iznosio malo ispod 20 posto”.

Govoreći o tome kako stoje kandidati u odnosu na vlastite stranke, odnosno koga “šmekaju” birači iz drugih stranaka, reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić je u siječnju istaknuo da i tu najbolje stoji Andrej Plenković.

”Njegova baza je i dalje daleko najbolje konsolidirana, od svih ispitanika koji za sebe kažu da glasaju za HDZ njih gotovo 80 posto bi glasalo i za Plenkovića kao premijera.

Podrška među biračima drugih stranaka ipak je bitno niža – od svih birača Domovinskog pokreta njih bi 5,6 posto podržalo Plenkovića kao premijera, odnosno oko 2,5 posto birača SDP-a i platforme Možemo.

Mostovi birači ga, prema istraživanju iz siječnja, za premijera ne žele. Među neodlučnim biračima oko 10 posto mu je u siječnju bilo sklono, a među onima koji ne žele na izbore simpatiziralo ga je 5,7 posto ispitanika.

Sandru Benčić kao kandidatkinju za premijera u siječnju je, prema istom istraživanju,, podržavalo malo manje od polovice vlastite biračke baze, no zato su joj dionice dobro stojale u SDP-u. Njihovih 20-ak birača u istraživanju od siječnja izjasnilo se da bi glasalo za nju kao premijerku.

Desnica joj, prema istraživanju iz siječnja, uopće ne vjeruje. Samo tri posto glasača Domovinskog pokreta dalo bi joj povjerenje, a nijedan glas ne bi dobila od birača Mosta i HDZ-a. U istom istraživanju nije najbolje stajala ni među neodlučnima, njih 3 posto vidjelu ju je kao premijerku, baš kao i malo manje od 6 posto apstinenata.

Ivan Penava, prema istraživanju iz siječnja, uživao je negdje oko polovice podrške svoje vlastite biračke baze, a kao potencijalnog premijera podržalo bi ga i 10,7 posto birača Mosta, baš kao i 4,6 posto birača SDP-a. Zanimljivo, o Penavi isti stav dijele birači platforme Možemo i HDZ-a – ne žele ga za premijera. Slabo je u siječnju prolazio među neodlučnima, malo više od 1 posto njih bilo mu je sklono, među apstinentima ga je simpatiziralo oko 6 posto ispitanika.

Najmanje vjere u svog vođu i u siječnju su imali u SDP-u, samo 28,4 posto ispitanika, koji sebe predstavljaju kao birače SDP-a, kazalo je da bi glasalo i za Grbina kao premijera. Grbin ne impresionira ni birače platforme Možemo, sklono mu je u siječnju bilo manje od 5 posto njih. Zanimljivo, među biračima HDZ-a je, prema istom istraživanju, u siječnju bilo čak 4 posto onih koji Grbina žele za premijera. Birači Mosta i Domovinskog pokreta znatno su skeptičniji. Minimalan je i broj neodlučnih birača koji su prošli mjeseci razmišljali o Grbinu kao o prvom izboru, a simpatiziralo ga je 4,5 posto apstinenata”, rekao je Krešić za kraj.

Istraživanje iz prosinca

Dnevnik Nove TV je u suradnji sa Ipsos Pulsom, podsjetimo, između 1. i 20. prosinca prošle godine na uzorku od 674 građana koji planiraju izaći na izbore također istražio koga bi građani, kada bi mogli direktno birati, najradije odabrali za predsjednika ili predsjednicu Vlade RH.

Prema istraživanju iz prosinca, na prvom mjestu je bio Andrej Plenković: njega bi biralo 26,5 posto ispitanih. Daleko iza njega na drugom mjestu je bio Ivan Penava, kojeg bi kao premijera, prema istraživanju iz prosinca, rado vidjelo 11,2 posto ispitanih, što je tada bio bolji rezultat od rejtinga njegove stranke.

Na trećem mjestu bila je Sandra Benčić – nju kao premijerku, prema istraživanju iz prosinca, htjelo je gotovo 10 posto ispitanih, što je tada

bio bolji rezultat od platforme Možemo! u Crobarometru. Četvrti je bio Peđa Grbin, njega je kao premijera željelo 7 posto ispitanih – i ovdje kao i kod Plenkovića lošiji osobni rejting od stranačkog. Peti je bio Nino Raspudić s gotovo pet posto podrške, i njegov je rejting slabiji od Mostova. U istraživanju iz prosinca, neodlučnih je bilo čak 20,7 posto. Na ostale potencijalne kandidate otpadalo je 15 posto ispitanih, s tim da nitko pojedinačno nije prelazio jedan ili dva posto.

I u prosincu je, prema stranačkim preferencijama ispitanika Andrej Plenković imao debelo najčvršću podršku stranke – on je tada bio izbor za premijera za 75 posto birača HDZ-a, ali imao je i, iako ne pretjerano visoku, stabilnu podršku i u drugim strankama. Među ispitanicima koji bi ga rado opet vidjeli kao premijera bilo je čak šest posto birača SDP-a te pet posto birača Mosta, Domovinskog pokreta, ali i platforme Možemo!.

Zanimljivo, među onima koji su se u prosincu izjasnili da žele Sandru Benčić na čelu Vlade samo je 23 posto bilo onih koji se deklariraju kao glasači platforme Možemo!, više je bilo onih koji inače glas daju SDP-u – gotovo 24 posto.

U Peđu Grbina nešto malo više vjerujovali su u njegovoj stranci, no ne značajno – od svih koji su istaknuli da njega žele kao premijera oko 31 posto je bilo birača SDP-a. No zato ga birači platforme Možemo! ne simpatiziraju onako kako SDP-ovci simpatiziraju Sandru Benčić, pokazalo je i istraživanje iz prosinca. Među onima koji bi njega birali za premijera bilo je osam posto glasača platforme Možemo!. I konačno, među svima koji su, prema rezultatima iz prosinca, htjeli

Ninu Raspudića za premijera, bilo je 27,2 posto birača Mosta, ali i 11,1 posto birača platforme Možemo!, istaknuto je u Dnevniku Nove TV objavljenom 24. prosinca prošle godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!