Nemate novaca a trebate pravnu pomoć? Evo što napraviti!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svi ljudi trebali bi biti jednaki pred zakonom, imati osiguranu djelotvornu pravnu zaštitu i pristup sudu i drugim javnopravnim tijelima. Besplatna pravna pomoć ostvaruje se kao primarna ili sekundarna.

Jednakost pred zakonom, djelotvorna pravna zaštita i pristup sudu pravo je svih ljudi. Onima kojima je zbog životnih prilika to onemogućeno dodjeljuje se besplatna pravna pomoć.

Odvjetnik Vlaho Mujo ističe kako postoji besplatna pravna pomoć koja je definirana pravnim propisima. Postoji više situacija u kojima je to moguće. Prije svega osobe koje su u stanju socijalne potrebe mogu se obratiti uredu državne uprave sa određenom dokumentacijom kojom dokazuju svoj status , odnosno svoje materijalno stanje. Oni mogu dobiti svoje riješenje, takozvanu uputnicu koja im omogućuje besplatnu pravnu  pomoć.  Nakon toga se mogu obratiti jednom od odvjetnika koji će ih  zastupati u tom konkretnom predmetu.

Druga mogućnost je obraćanje Hrvatskoj gospodarskoj komori, jer ona također  ima mogućnosti I propise da u  određenim situacijama koje  su u stanju socijalne potrebe ili nekim sličnim stanjima mogu od strane Hrvatske odvjetničke komore dobiti besplatnu pravnu pomoć, pri čemu se odmah određuje I odvjetnik koji im je dužan tu pravnu pomoć pružiti bez ikakve naknade.

Također, ističe Mujo, u nekim sudskim postupcima, kao naprimjer postupcima kazneno pravne zaštite djece postoji mogućnost dobivanja odvjetnika odnosno zastupnika koji će ih besplatno zastupati u tim postupcima. Jednako tako u kaznenim postupcima u kojima je obrana obvezna, to su određeni možemo reći teži postupci gdje su predviđene nešto veće I teže zatvorske kazne postoji obaveza da osoba ima branitelja po službenoj dužnosti pri čemu je to zastupanje, odnosno obrana besplatna, ali za slučaj konačne oslobađajuće sudske  presude.

Važno je i  znati kako besplatnu pravnu pomoć imate pravo tražiti ako ste hrvatski državljanin,  dijete koje nema hrvatsko državljanstvo i zatečeno je u Hrvatskoj bez pratnje odrasle osobe odgovorne prema zakonu, stranac na privremenom boravku pod uvjetom uzajamnosti ili stranac na stalnom boravku, stranac pod privremenom zaštitom, stranac koji nezakonito boravi i stranac na kratkotrajnom boravku u postupcima donošenja rješenja o protjerivanju ili rješenja o povratku, te tražitelj azila, azilant, stranac pod supsidijarnom zaštitom te članovi vaše obitelji koji zakonito borave u Hrvatskoj, u postupcima u kojima pravna pomoć nije osigurana posebnim zakonom.

 

Kate Lujo


PODIJELI S PRIJATELJIMA!