Lazarević: Vlada RH ispravlja nepravdu prema djeci s poteškoćama u razvoju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predstavljen je Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku koji bi trebao unaprijediti sustav financijske potpore osobama s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s poteškoćama u razvoju.
“Ovo je nešto što mi, kao radni tim Pomozimo djeci s invaliditetom, čekamo od 2012. Ovo je prvi kabinet koji se uhvatio u koštac s ovim zakonom, jer svi do sada, ili nisu imali sluha, ili su ignorirali da se ovakav jedan zakon napravi. Smatramo da je pet kategorija kroz koje će se dodjeljivati inkluzivni dodatak pravedno podijeljen, jer smo svjesni da sve osobe s invaliditetom ne mogu dobivati jednake iznose, budući da sve ovisi o funkcionalnosti i dijagnozi” rekla je Dubrovčanka Dženita Lazarević iz udruge Poseban prijatelj.

Inkluzivni dodatak novčana je naknada namijenjena osobi s invaliditetom radi njezina ravnopravnog sudjelovanja u društvu, a objedinit će četiri dosadašnje naknade – osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja.

Iznos inkluzivnog dodatka bit će veći od iznosa objedinjenih naknada, a kroz pet kategorija kreće od početnih 720 eura. Druga skupina će dobivati mjesečno 480 eura, treća 430, četvrta 162 eura i peta 138 eura.

Planirano je da zakon stupi na snagu 1. siječnja, a do priznavanja inkluzivnog dodatka, korisnici će ostvarena prava i dalje imati. Postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024., a nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika od datuma stupanja zakona na snagu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!