Neretva na ovom dijelu potpuno pobijelila

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Međunarodna inicijativa za zaštitu rijeka pod nazivom Spasimo plavo srce Europe objavila je snimku rijeke Neretve koja je na dijelu toka u Bosni i Hercegovini skroz pobijelila.

“Kao rezultat intenziviranja radova na izgradnji hidroelektrane Ulog na gornjem toku Neretve, u više navrata došlo je do pomora ribe na dionici od nekoliko kilometara, a na dužem dijelu vodotoka Neretve, život u rijeci je stao”, objavila je inicijativa uz snimku.

Citirali su Vladimira Topića iz Centra za životnu sredinu koji je kazao da prizori s Neretve izgledaju kao “ekološka katastrofa”.

“Voda je totalno bijela i zagađena, ne znamo jesu li u pitanju neki aditivi ili nešto drugo, ali sigurno je da sve dolazi s gradilišta HE Ulog. Ribe ugibaju u vodi, a ostala živa bića stradaju i u vodi i oko vode. Vidljivo je kako ribe iskaču iz vode zbog nedostatka kisika. Posljedice ovog onečišćenja sigurno se osjećaju kilometrima nizvodno, prema Bjelimićima i Glavatičevu”, kaže Topić, donosi Index.hr.

Spasimo plavo srce Europe inače je naziv međunarodnog projekta za zaštitu rijeka Europe u koji su uključeni i dubrovački mladi ekaoktivisti Eko-Omblići & Zeleno Sunce, Rijeke dubrovačke. Projekt Spasimo plavo srce Europe pokrenula je nevladina organizacija Riverwatch (Austrija) u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur te Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!