Gradonačelnik i Župan uz ministra Grlić Radmana odali počast žrtvama logora Morinj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U povodu obilježavanja 32. godine stradanja hrvatskih branitelja i civila u logoru Morinj u Crnoj Gori, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima su kao dio hrvatske delegacije koju je predvodio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak zapalili svijeće kao znak sjećanja na zatočenike iz Dubrovnika i Konavala, ali i Hrvate Boke.

 

U hrvatskoj delegaciji koja je položila vijenac kod spomen obilježja uz gradonačelnika Frankovića i Dobroslavića su bili veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, državni tajnik za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih Frano Matušić,  načelnik općine Konavle Božo Lasić, predsjednik Hrvatske građanske inicijative  Adrijan Vuksanović i  predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković. Svijeću je u spomen na žrtave logora Morinj, položio i predstavnik Udruge dubrovačkih logoraša Marko Margaretić.  Počast je prema svim žrtvama odao i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Robert Markić.

 

Prema evidenciji hrvatske Udruge logoraša, u logoru Morinj je bilo zatočeno oko 300 civila i hrvatskih vojnika. Trojica su tamo i umrla nakon brutalnog premlaćivanja i psihičkog iživljavanja što su ih nad njima svakodnevno provodili čuvari logora, dok je jedan ubijen na samom putu u tadašnji crnogorski logor. Tako su, zbog neslaganja s ondašnjom velikosrpskom politikom u tom logoru bili mučeni i zlostavljani između listopada 1991. i kolovoza 1992. godine.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!