Dolazi li vrijeme za dežetonizaciju Hrvatske?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na utemeljiteljskoj skupštini BM 365 – Stranke rada i solidarnosti u Bjelovaru 4. veljače 2019. godine pokojni Milan Bandić izjavio je da ima još dva – tri žetončića u džepu i tako postao kum izrazu za prodane duše, žetončiće. Milana više nema, ali njegovo političko nasljedstvo je bogato, pa tako uključuje i izraz koji je po uvredljivosti tik do prvog mjesta – uhljeba.

Uhljebi su, kao što znamo, preko veze zaposleni državni službenici koji od sedam do tri radnim danom drže noge na stolu i za to primaju velik osobni dohodak. Ali vratit ćemo se uhljebe, prijeđimo na žetončiće.

U istom tom Bjelovaru, rodnom mjestu izraza žetončići, gradonačelnik je bio i još uvijek je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, saborski zastupnik i koalicijski partner HDZ-a. Otkako je postao gradonačelnik, a i HDZ-ov partner, Hrebak je u Bjelovar dovukao više investicija nego ijedan njegov prethodnik, a Bjelovarom je svojedobno vladala i Đurđa Adlešič, svakako jedna od poznatijih hrvatskih političarki.

Fantastični rezultati ‘žetončića’

Hrebak je ukinuo prirez, smanjio porez na dohodak, izgradio novi nogometni stadion, obnovio i obnavlja silu bjelovarskih zgrada i ulica i obilato koristi novac iz EU fondova. S HDZ-om njeguje kvalitetnu suradnju i, koliko je to u politici moguće, iskren odnos.

Rezultat toga je da je Hrebak, kojeg svako malo netko iz oporbe počasti izrazom „žetončić”, na posljednjim lokalnim izborima osvojio oko 70 posto glasova, a na posljednjim parlamentarnim izborima gotovo deset tisuća preferencijalnih glasova. HSLS, stranku na čijem je čelu, preuzeo je u vrijeme kada više nije imala nijednog saborskog zastupnika, a sada ih ima dva, jednako koliko ih je imala i u prethodnom mandatu.

Svesti Hrebaka na „žetončića” čije povjerenje premijer Andrej Plenković nagrađuje dijeleći mu novac šakom i kapom prilično je zavodljivo jer je dovoljno banalno da ga svatko razumije. Takvo objašnjenje odriče sve Hrebakove sposobnosti i daje prednost balkanskim ispodstolnim političkim vještinama.

No, možda je došlo vrijeme da žetončići, baš kao i uhljebi, završe u ropotarnici povijesti.

Korisni ‘uhljebi’

Uhljebi su danas službenici koji će vam izdati građevinsku dozvolu, upisati vam dijete u vrtić i ucrtati pješački prijelaz u ulici, jednako kao što su žetončići političari koji su spremni preuzeti odgovornost i prihvatiti izazov sudjelovanja u vlasti.

Možda je napokon došlo vrijeme da se fokus stavi ne na onoga koga se proziva žetončićem, nego na motive onih koji se služe takvim pogrdama. Nasuprot svakom žetončiću stoji jedna druga vrsta političkog parazita, vječnog oporbenjaka koji ne želi biti dio vlasti jer zna da će u tom slučaju morati raditi i uprljati ruke. Srž politike kao umijeća mogućeg su kompromisi, a svakoga tko pristane na kompromis može se proglasiti gubitnikom.

Bjelovarčani su itekako nagradili rad „žetončića” Hrebaka jer svakodnevno vide što on za njih radi. Hoće li uskoro i ostatak Hrvatske početi razlikovati žetončiće od političara koji su spremni preuzeti odgovornost? To ovisi o njihovim konkretnim rezultatima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!