Hoće li Habijan dokazati da je vođenje ministarstva politički, a ne menadžerski posao?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Otkako je premijer Plenković za novog ministra gospodarstva najavio Damira Habijana, sve je više pitanja o tomu koje su njegove kvalifikacije s obzirom da je pravnik, a ne ekonomist. Habijan dolazi iz politike, a ne iz struke i zato postoje sumnje hoće li se mladi Varaždinac snaći.

No, vrijeme je da se zapitamo patimo li od menadžerskog kompleksa u smislu da nekoga tko je ostvario uspjeh u poduzetništvu prihvaćamo i kao najidealnijeg kandidata za politički posao. Istovremeno, osobe koje su svoju karijeru ostvarile u politici skloni smo prozivati beskorisnim uhljebima koji žive na grbači građana.

Ekvivalent tomu bio bi da uspješne poduzetnike prozivamo bahatim i bešćutnim osobama koje svoje bogatstvo gomilaju na grbači građana. To je jednako uvredljiva, stereotipna i pameti lišena definicija, ali srećom, vrlo je mali broj onih koji tako radikalno razmišljaju.

Jedini izuzetak je medicinska struka, gdje smo već naučili da stručan i uspješan liječnik ne mora ujedno biti uspješan ministar.

U Hrvatskoj smo imali nekoliko primjera u kojima se uspješan menadžer nije uspio snaći u politici. Možemo se prisjetiti Damira Vanđelića koji je u Adrisu, a i u drugim privatnim tvrtkama ostvario izvrsnu karijeru i vrijedne uspjehe, ali kao ravnatelj Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, na žalost, nije se nimalo iskazao.

Slično je bilo i s ministrom graditeljstva Ivanom Paladinom, koji se također iz menadžerskih krugova prebacio u političke, također s rezultatima koje zasigurno neće s ponosom isticati u svojem CV-u.

Štoviše, njegov nasljednik Branko Bačić kojemu je politika životni odabir i strast još od mladosti, u obnovi je napravio golem posao.

Naravno, vrijeme će pokazati hoće li Damir Habijan biti uspješan političar, ali činjenica da dolazi iz političkih, a ne iz menadžerskih krugova može biti samo pozitivna, a ne negativna.

Foto: KN/FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!