
VINO UPOLA SKUPLJE: Zašto u Dubrovniku ugostitelji nude i prodaju istarsku, a ne našu malvasiju
Hrvatska bilježi najbrži rast cijena u eurozoni kad je u pitanju hrana, no čini se da i vino kao popularna namirnica ne zaostaje. Prema dostupnim podacima, vino je u Hrvatskoj poskupjelo čak 52 posto u zadnje četiri godine, a kako nam kaže poznati konavoski vinar Niko Karaman, uzrok tome je što je sve poskupjelo pa tako i standard života.
“Smatram da je uzrok porasta cijene vina isključivo u standardu jer ozbiljni proizvođači vina žive isključivo od te djelatnosti i ako niste na državnim jaslama, onda je jasno da živite od svog truda i rada, odnosno od tog finalnog proizvoda. Dakle, vino je naš finalni proizvod od kojega moramo kao cijela obitelj živjeti, a uzrok poskupljenja vina nije samo što je nama poskupio repromaterijal u proizvodnji, nego zato što je sve poskupilo. Poskupjeli su i energenti, plavi dizel, zaštitna sredstva, radna snaga ukratko sve je to poskupilo, a posljedično i samo vino”, objašnjava nam Karaman.
Sve što se proizvede lako se proda na lokalnom tržištu jer proizvodnja nije prevelika, a potražnja je dobra, priča nam Karaman.
“Mi smo mala proizvodnja i opredijeljeni smo isključivo za naš autohtoni sortiment, malvasiju dubrovačku. Inače, u našoj županiji imamo izvrsna četiri brenda, pošip, malvasiju, grk i plavac mali. Što se tiče prodaje, imamo tu sreću da imamo Dubrovnik koji je izvrsno tržište i sasvim je logično da svoje proizvode prodajemo u Dubrovniku, a često se događa da u Dubrovnik pristižu vina iz Italije, Francuske te iz Čilea i Argentine. Osobno sam zagovornik autohtonog sortimenta pa smatram da ni u Dubrovniku ne treba baš toliko forsirati ni istarsku malvaziju, ni graševinu i ostale sorte, da ne nabrajam, jer mi se moramo držati naše autohtonosti i izvornosti i to ima svoju cijenu,” zaključio je Karaman.