Dubrovačkim ugostiteljima poskupljuju javne površine: “Troškovi nas opterećuju, ali ne možemo dizati cijene”
Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se o poskupljenju javnih površina, a prema najavama javne površine trebale bi poskupjeti oko 30 posto.
Predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnik Đani Banovac u razgovoru za Soundset Ragusu je kazao kako će ugostitelji trebati taj trošak ukalkulirati u svoje cijene, međutim prema njegovim riječima ovo poskupljenje ne bi trebalo utjecati na konačne cijene koje plaćaju krajnji potrošači jer cijene više ne mogu ići gore.
“Za ugostitelje bi to značilo još jedan nivo novih troškova koji nam se nadodaju na sadašnje poslovanje. Iz Grada su nas zvali da sudjelujemo u javnoj raspravi vezano za Pravilnik i donošenje novih uredbi koje će se donijeti na idućem Gradskom vijeću, no kako malo mojih kolega je sudjelovalo u tom javnom savjetovanju. To znači samo dvije stvari – da su oni već unaprijed prihvatili ovakve rezultate ili da znaju da ne mogu pretjerano tu utjecati na relativno povećanje cijena. Iskreno, nismo očekivali 30 postotno povećanje cijena najmova. Nadam se da će ovo biti poskupljenje za sljedećih pet godina”, kazao je Banovac.
Dodao je kako ugositelji ne mogu više dizati cijene svojim krajnjim korisnicima zbog silnih poskupljenja koja im se događaju.
“Što se tiče cijena tu više ne možemo ići prema gore jer smo postali nekonkurentni. Inače, na mediteranskom tržištu naši se ugostitelji suočavaju s najvišim PDV-om od svih naših konkurenata”, kazao je Banovac.
Na pitanje hoće li to utjecati na odluku pojedinih ugostitelja da odustanu od ovoga posla Banovac ističe kako se od ugostiteljstva u Dubrovniku ipak dobro živi pa sama poskupljenja će teško utjecati na zatvaranje.
“Moram biti iskren i kazati kako se niti jedan objekt u Dubrovniku nikad nije zatvorio zato što nije imao posla. Ipak, moramo biti iskreni i priznati da je puno lakše biti ugostitelj u Dubrovniku nego na primjer u Makarskoj, ali i bilo gdje drugo na Jadranu pošto je naša sezona je prilično duga. Nadam se da je ovo početak dobre komunikacije i suradnje između nas i gradskih struktura Turističke zajednice, Ureda za turizam Grada Dubrovnika. Mislim da smo na pravom tragu i samo moramo biti partneri. Nažalost, troškovi su ono što nas opterećuje u svakom pogledu. Ajmo se osvrnuti prema naprijed i gledati što pozitivnije na sve jer, uz dužno poštovanje, puno je jednostavnije raditi u Dubrovniku nego bilo gdje u drugom dijelu Hrvatske”, zaključio je dubrovački ugostitelj i predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnik Đani Banovac.
Ovo poskupljenje je drugo u dvije godine, a odnosi se na Stradun, Lužu i Brsalje. Prošle godine Grad Dubrovnik je povisio cijene javnih površina za simboličnih deset posto.
Mato Čupić