Ugostitelji bilježe pad prometa u špici sezone, ali Dubrovnik to ne dira: “Trebamo biti zadovoljni s onim što imamo”
Udruženje ugostitelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori od svojih članova na terenu dobio je podatke o prometu u ugostiteljskim objektima u srpnju.
Prema tim podacima promet u istarskim restoranima manji je oko 20 posto nego lani. Promet u Dalmaciji, manji je od 10 do 20 posto nego lani, a na otocima taj broj je manji čak i do 50 posto nego lani. Predstavnik ceha Ugostitelja Đani Banovac istaknuo je kako se Dubrovnik ne može uzeti u taj kontekst, kao primjerice drugi dijelovi Hrvatske.
“Mi u broju dolazaka bilježimo porast od četiri posto više nego lani u ovo vrijeme. Ona tendencija oko prevelikog rasta koji je bio u predsezoni se nije nastavio, ali smo s nekakvim optimalnim brojevima ušli i izašli iz srpnja te nastavili u kolovoz, tako da se ne bi smjeli ničim posebno žaliti. Ovo ide prema dugoročnoj priči da imamo sezonu, koja će trajati dosta više. Ne smije više bit sezona, da se priča o sedmom i osmom mjesecu, nego minimalno od šest do devet mjeseci, kao neki periodi kad je Dubrovnik poželjna destinacija. “, kazao je Banovac
Zbog odličnih predsezonskih rezultata, kaže Banovac, od ugostitelja nije čuo pritužbe, te ističe kako bi sada veliki porast broja prometa bio problem.
“Velike amplitude koje su bile u prošlosti za porast prometa u srpnju i kolovozu, bi sad na ovaj nivo broja zaposlenih i ovu infrastrukturu, bilo puno štetnije nego korisnije. Mislim kako bi svi naši objekti su uglavnom puni. Svojom ponudom moramo naše goste potaknuti da što duže i više budu s nama. To je naš posao. “, rekao je Banovac
Struktura gostiju se mijenja u srpnju i kolovozu, a to odmah pokazuje i drugačiju vrstu potrošnje.
“U srpnju i kolovozu je više obitelji s djecom. Njihova struktura potrošnje je puno drugačija nego od para u srednjim godinama kada se oni posvećuju sebi. Više je stvari prilagođeno djeci, pa je i stil potrošnje koji se sad događa drugačiji nego u predsezoni i podsezoni.“. zaključio je predstavnik Ceha ugostitelja Đani Banovac.
Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija