Novog dubrovačkog rektora čeka veliki posao: “To nam je slaba točka, a svi mogu dati primjedbe i pomoći”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dubrovačko Sveučilište mora popraviti svoj rad, dio je naputaka procesa reakreditacije koja se inače provodi svakih pet godina na sveučilištima i fakultetima.

Portal Srednja.hr donosi detalje ovog procesa koji je pokazao da Sveučilište ‘šteka’ u dva od pet ocjenjivanih područja pa im je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih dalo tri godine da poprave svoj rad. Ako to ne učine, upitna im je dopusnica za rad.

„Stručno povjerenstvo tijekom reakreditacije kao najveće nedostatke iznijelo je stalan pad broja upisanih studenata, kao i visoke stope odustajanja od nekih studija i mali broj nastavnika zaposlenih u punom radnom vremenu na nekim odjelima. Također, navelo je da interni sustav osiguravanja kvalitete nije na zadovoljavajućoj razini te da postoje neusklađenosti u ishodima učenja i raspodjeli ECTS bodova“, precizirali su.

„Akreditacijski savjet je, na temelju cjelokupne dokumentacije, utvrdio da je oslabljena kvaliteta izvođenja studijskih programa na vrednovanom visokom učilištu. U slučaju kad je bilo koja tema ocijenjena minimalno razinom kvalitete te u slučaju kad je jedan ili više ključnih standarda ocijenjen ocjenom minimalna razina kvalitete ili niže, ishod postupka može biti izdavanje pisma očekivanja“, stoji u akreditacijskoj preporuci Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Pitali smo novoizabranog rektora Nebojšu Stojčića kako komentira ovaj proces i nedostatke koje će on morati u predstojećem mandatu popraviti.

„Nije se dogodilo ništa izvanredno, nego je riječ o redovitom procesu. Važno je spomenuti ishode ovog procesa. Naime, moguća su četiri, prvi je jako rijedak, a riječ je o izravnom produljenju dopusnice što znači da su svi elementi poslovanja na jako visokoj razini. Drugi, najpovoljniji ishod je ovaj naš, kada se dobije popis stvari koje se moraju popraviti i rok je tri godine. Treći ishod je pismo očekivanja za rok otklanjanja od godinu dana što se daje onima koji imaju ozbiljnije propuste. Četvrti ishod je nezadovoljavanje uvjeta djelatnosti. Naše Sveučilište je dobilo preporuku kakva se najčešća dobiva, a da je nešto bilo ozbiljno ocjena bi bila nešto rigidnija“, detaljno je pojasnio rektor Stojčić.

Izdvojio je kako je Sveučilište u Dubrovniku ocijenjeno visokom ocjenom u području poslovanja i znanosti, dok je loše ocijenjeno područje sustava kvalitete.

„To i jest nešto što je slabija točka Sveučilišta, a ja sam to u svom programu kandidature istaknuo u smislu da Sveučilište mora raditi na izgradnji kulture kvalitete i unapređivati kvalitetu. Zadaća nam je da otklonimo te primjedbe i nadam se onda kako ćemo nastaviti normalno poslovati. Mislim da se nije ništa strašno dogodilo, kao što se želi prikazati“, kazao je Stojčić.

Precizirao je kako je u dogovoru s još uvijek aktualnim rektorom Nikšom Burumom inicirao konkretne radnje. Naime, Sveučilište ima rok od šest mjeseci za izradu Akcijskog plana i on će se, prema najavama novog rektora, naći 10. srpnja na Senatu i onda će se uputiti Agenciji za visoko obrazovanje i znanost pa nakon formalne potvrde kreću teći rokovi za, sukladno Akcijskom planu, otklanjanje nedostataka.

„Usporedo s tim rektor Burum je oformio skupinu koja radi na donošenju Strategije kvalitete. Prvi nacrt je u završnoj fazi i trebalo bi ga raspraviti i uputiti na javno savjetovanje kroz idućih mjesec ili dva i tada će sva interna i vanjska javnost koja je zainteresirana za Sveučilište moći dati svoje primjedbe koje će se uvažiti ili ne. Nadamo se kako će već u rujnu Sveučilište usvojiti Strategiju kvalitete koja je putokaz, a s Akcijskim planom ćemo točno znati što trebamo raditi u idućem razdoblju. Tri godine su krajnji rok, a ja ću nastojati da sve službe predano rade na svemu tome i da se sve zamjerke otklone u što kraćem roku“, najavio je novoizabrani rektor Stojčić.

Posebno je istaknuo kako ovaj nedostatak ne ograničava Sveučilište u djelovanju. Također odbacio je tvrdnje da je za nešto lošiju kvalitetu kriv rektor Burum.

„Kvaliteta je živo tijelo koje stalno raste i uvijek postoje neke mogućnosti za unaprjeđenje. Svrha reakreditacijskog procesa nije da vas kritizira i penalizira, to su smjernice koje pomažu da Sveučilište raste i postane bolje“, zaključio je za Jug info novoizabrani rektor Nebojša Stojčić kojemu mandat počinje u listopadu.

Aida Čakić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!