Pročelnik Vujičić: “Dubrovački pomorci su priznati u svijetu i to je naša najveća snaga”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

More i brodovi oduvijek su privlačili, osobito u ovom kraju. Hrvatski pomorci iznimno su cijenjeni i uspješni, a velik je broj onih koji su svoj put u pomorstvu započeli upravo na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku. O Odjelu za sveučilištni portal govorio je pročelnik doc. dr. sc. Srđan Vujičić.

Koje studije nudi Pomorski Odjel i na kojim razinama?

-Pomorski odjel nudi tri prijediplomska studija (Nautika, Brodostrojarstvo, Pomorske tehnologije jahti i marina) i jedan diplomski studij Pomorstvo. Osim navedenog nude se razni programi izobrazbe (tečajevi) za sadašnje i buduće pomorce te poseban program obrazovanja pomoraca.

Koje su prednosti studiranja na Pomorskom Odjelu?

-Prednost studiranja na našem Odjelu je stjecanje znanja i vještina prema odredbama Međunarodne konvencije o standardima izobrazbe, izdavanju svjedodžbi i držanju straže pomoraca (STCW) i Pravilnika za stjecanje i održavanje straže MMPI-e. Ishodi učenja i diplome su usklađene s drugim pomorskim učilištima, STCW konvencijom i što je najvažnije zahtjevima tržišta. Tomu svjedoče brojne brodarske kompanije koje traže naše studente, nude stipendije, praksu i zaposlenje nakon završetka studija. Najveća prednost su visoko kompetentni nastavnici s iskustvom na gotovo svim vrstama brodova te njihova predanost studentima i poslu koji obavljaju.

Kako je organiziran praktični dio nastave?

-Praktični dio nastave odvija se u simulatorima (Nautički, Brodostrojarski, GMDSS, LNG, Cargo handling, HV), laboratorijima (strojarski, laboratorij pneumatike i hidraulike), izdvojenim vježbalištima na kojima imamo brodicu za spašavanje te protupožarno vježbalište i školskom brodu Naše More. Na školskom brodu je za studente svih smjerova organizirana obuka po grupama kako bi primijenili znanja i vještine stečene na studijima.

Koja se znanja i vještine stječu?

-Znanja i vještine koje se stječu su propisane STCW konvencijom i zahtjevima MMPI-e za studije Nautika i Brodostrojarstvo, a studij Pomorske tehnologije jahti i marina osposobljava studente za rad i na jahtama i u marinama. Uz obvezne propise, moram naglasiti kako svakodnevno komuniciramo s gospodarstvom te prilagođavamo programe njihovim potrebama tamo gdje je to moguće. Dajemo naglasak na praktični dio nastave, ali svakako pratimo i znanstveni razvoj. Na studijskom programu Pomorske tehnologije jahti i marina jedna od zanimljivih i atraktivnih vještina je jedrenje.

Gdje se studenti koji završe studij na Pomorskom Odjelu mogu zaposliti?

-Jasno je da bi karijera zaposlenja trebala biti vezana za pomorstvo. Naši studenti se mogu zaposliti prije svega, na brodovima. Osim brodova, studenti mogu dobiti posao i na kopnu u brodarskim kompanijama, lučkim ispostavama, lučkim upravama, lukama i marinama, ali bih naglasio i mogućnost samozaposlenja kao veliku prednost.

Što izdvaja Pomorski odjel u odnosu na druge slične u Hrvatskoj?

-U RH, osim u Dubrovniku, postoje još tri Pomorska učilišta. Imamo izvrsnu suradnju te se sastajemo više puta godišnje. Razgovaramo, dogovaramo, analiziramo te donosimo zaključke i provodimo zamisli u djelo. Dubrovački pomorci su priznati u svijetu, dobivaju nagrade i priznanja, posreduju u ugovaranju suradnji između kompanija i našeg Odjela. Pomorska srednja škola u Dubrovniku i Pomorski fakultet imaju veliku i dugu pomorsku tradiciju. Nastavnici na Odjelu žele to održati kako bi naši studenti stekli ne samo zvanja i vještine već i usvojili i njegovali naslijeđe. To je najveća snaga.

Što biste poručili budućim studentima; što je najvažnije znati prije početka studija?
-Volite i čuvajte more!

Sveučilište u Dubrovniku


PODIJELI S PRIJATELJIMA!