U Dubrovniku je naći radnu snagu ravno naći iglu u plastu sijena: U budućnosti nam slijedi borba za radnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Daleki istok pokazao se kao slamka spasa kad je u pitanju radna snaga koja je itekako potrebna za funkcioniranje turizma, ali i drugih djelatnosti. Problem nedostatka radne snage u Hrvatskoj rezultat je masovnog iseljavanja prvenstveno mladih, a uz to nam ni demografija nije jača strana. Kad se sve to zbroji fali nam radne snage u svim sektorima, od turizma, preko građevine i trgovine do zdravstva.

No, nisu samo iseljavanje i demografija problem, nego i cijela struktura gospodarstva koja je okrenuta uslugama objašnjava predsjednica Županijske gospodarske komore Nikolina Trojić.

“Radne snage nedostaje u svim sektorima gospodarstva, a jedan razlog tome je i naš obrazovni sustav koji masovno obrazuje ono što nam ne fali, a zapravo nam najviše fali nisko kvalificirane radne snage. Kod nas je tu problem još i smještaj, jer imamo situaciju s limitiranim prostorom i nedostatkom stanova za smještaj radnika. Dodatno poslodavcima otežava situaciju činjenica da svake godine trebaju davati sve veće plaće, ali i sve veće izdatke za smještaj. Rezultat svega je da se poslodavci sve više okreću inozemnom tržištu.” objašnjava Trojić.

No, problem smještaja je izražen i kod inozemne radne snage pa poslodavci moraju osigurati smještaj strancima jednako kao i domaćoj radnoj snazi s kontinenta ili onima iz susjednih zemalja.

“Pa poanta priče je u tome da u Hrvatskoj koliko god da date plaću za neka radna mjesta jednostavno nećete naći ljude za rad. Ta situacija se pomalo počinje širiti i na zemlje iz regije. Mi smo iscrpili sve naše bazene iz Makedonije, Albanije i Srbije te Bih. Dakle, mi smo nužno okrenuti dalekim tržištima za uvoz radne snage pa upravo zato sve više dovodimo Azijate.” kaže Trojić.

S obzirom na cijelu situaciju budućnost s radnom snagom ne možemo gledati kao sjajnu pa će tržište rada u skorijoj budućnosti izgledati kao borba za svakog radnika imajući na umu da i poslodavci imaju limite do kojih mogu ići – najavljuje Trojić.

“No Dubrovnik pa ni Hrvatska nisu izuzetak. Tržište radne snage u cijelom svijetu je vrlo turbulentno pa se poslodavci trebaju boriti uvjetima i plaćama kako bi privukli radnike pa se može reći kako će budućnost donijeti borbu za svakog radnika.” zaključila je Trojić.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!