Tko je Vanja Ljubisavljević Gnjidić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tko je Vanja Ljubisavljević Gnjidić, pitaju se mnogi proteklih dana ne samo na jugu već izgleda i u čitavoj Hrvatskoj.

Ona je naime, odlukom Europskog javnog tužitelja uhvaćena i pritvorena na mjesec dana jer je sumnjiče za subvencijsku prevaru u poljoprivredi i pranje novca. U pritvoru su, osim Vanje Gnjidić, koja je osnivačica i direktorica trgovačkih društava G.R.M. d.o.o. i Geo legal d.o.o., također I Darko Blažević, odgovorna osoba u tvrtki 4 D d.o.o., zatim Ljerka Mikić, direktorica tvrtke GP Mikić d.o.o. te Danijela Blažević koja je bila ovlaštena za zastupanje sredstvima po računu tvrtke Iskopi 4 D d.o.o. Uz njih četvero, izvijestio je također EPPO,  istragom je obuhvaćena i pravna osoba, a radi se o tvrtki Vanje Gnjidić.

Izgleda da se o njoj uistinu malo toga zna. Da se protekli tjedan nije o njoj pisalo kao osumnjičenici za velike subvencijske pronevjere, ni sveznajući Google ne bi puno toga „izbacio“.

Osim „poljoprivednih“ tema, tu ženu, koja navodno za sebe kaže da je znanstvenica, spominje se tek da je bila na nekoj zabavi u Sloveniji, a njezinu izjavu o životu u jednoj riječkoj župi donosi i Glas koncila. Iako se, kako smo već rekli, voli predstavljati da je znanstvenica, ni Google ne pronalazi njezine znanstvene radove, koji je inače,putem te najpopularnije tražilice na svijetu vrlo lako pronalaze.

Osim što je za sebe tvrdila da je znanstvenica, predstavljala se i kao poduzetnica iz Rijeke. Kako je za sada poznato, na širem dubrovačkom i šibenskm području fingirala je dokumentaciju za  sadnju mjendula i smokava, te za to uzimala velike novce, odnosno bespovratne subvencije.

Međutim, djelovanjem Nezavisne liste Vlaha Mozare te kolega s portala Dubrovnikinsider, na čijim je tekstovima Europski javni tužitelj i policija gradila ovaj slučaj, otkrilo se da se ta „poduzetnica“ i nije baš puno bavila poljoprivredom. Zasadila je smokve jedino na otoku Jakljanu, mada je, kako saznajemo i radnicima ostala dužna. Sve drugo, što je bila prijavila, ostalo je tek pusti krš.

Kako se navodi u optužbi Europskog tužiteljstva (EPPO, sve se to događalo  između 1. siječnja 2015. do listopada ove godine, a ona je sebi priskrbila 1,5 milijuna eura, oštetivši za taj iznos Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i državni proračun Republike Hrvatske.

Jutarnji list donosi, kako je Ljerka Mikić u ime tvrtke G.R.M. priložila poslovni plan, a u okviru tog plana i pismo namjere Zagrebačke banke i HBOR-a, kojima te dvije banke iskazuju namjeru davanja kredita. Pribavila je i potvrdu Partner banke i Privredne banke Zagreb da je na računima Vanje Gnjidić u tim bankama deponirano 100.000 eura u raznim valutama i da je taj iznos rezerviran za realizaciju projekta, što je sve bilo neistina. Pribavljena je i ponuda za zemljane radove od 1,6milijuna eura na Jakljanu. Međutim, kako su utvrdili istražitelji, deponirana sredstva na računima Vanje Gnjidić uplaćena su samo radi ishođenja potvrda i nakon toga odmah podignuta u gotovini. Ali i tu ponudu nije izradila jedna tvrtka, kako se bilo prikazalo, već upravo tvrtka Vanje Gnjidić. Svom tom papirologijom doveli su u zabludu nadležnu Agenciju za plaćanja u poljoprivredi pa je tvrtki G.R.M. isplaćeno 90 posto iznosa potpore od nešto više od dva milijuna eura. Nakon toga, tvrdi EPPO, Vanja Gnjidić je povremeno dijelove isplaćene subvencije podizala s računa svoje tvrtke u gotovini, a kako bi prikrila tragove nezakonitog toka novca, dio novca je usmjerila na druga povezana poduzeća te potom osobno ili posredstvom trećeokrivljene podizala novac u gotovini. Tvrtka Ljerke Mikić neistinito je prikazala da je izvela veći dio prve faze pripremnih, zemljanih i betonskih radova u okviru podizanja nasada smokava.

Novac za te fiktivne radove, koji je bio uplaćen, podizan je i predavan Vanji Gnjidić na ruke. Dio novca podigao je drugookrivljeni Darko Blažević i predao ga Vanji Gnjidić. Novac je prosljeđivan dalje, rađena je fiktivna dokumentacija, a trag novca nakon više takvih transakcija zametala je  četvrtookrivljena, Danijela Blažević, tako što je transferiran na račune tvrtki G.R.M., Geo legal i Iskopi 4 D, a iznos se mijenjao ili spuštao. Jer kako sumnjaju istražitelji, prilagođavalo se iznosima nevjerodostojnih privremenih situacija TD Iskopi 4 D. Sve to poslužilo je Vanji Gnjidić da dobije i drugu tranšu potpore u iznosu od nešto više od 800.000 eura, piše Jutarnji list.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!