Isplivala dva nova i upečatljiva detalja o mogućem preuzimanju Atlantske plovidbe

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Preuzimanje Atlantske plovidbe od strane zadarske Tankerske plovidbe bila je jedna od glavnih tema sinoćnje Pomorske večeri, kultne radijske emisije Hrvatskog radija, a najmanje su dva razloga zbog kojih će ta tema zasigurno izazvati buru.

Odgovarajući na izravno pitanje hoće li Tankerska plovidba preuzeti Atlantsku plovidbu, glavni izvršni direktor te tvrtke Marko Domijan kazao je: „ Mi sad izdajemo 33,3 posto budućeg temeljnog kapitala, a hoće li oni preuzimati dalje, to je ipak pitanje za njih”.

Rečenica koju je Domijan izrekao u eter može se protumačiti i na način da će Tankerska plovidba preuzeti do 33,3 posto dionica Atlantske plovidbe te nakon toga odlučiti hoće li dati ponudu za preuzimanje većinskog paketa.

Redakcija Pomorske večeri za komentar je tražila i Upravu, odnosno Nadzorni odbor Tankerske plovidbe, no iz zadarske tvrtke nije stigao niti pozitivan, a niti negativan odgovor na pitanje hoće li sudjelovati u dokapitalizaciji Atlantske plovidbe.

Treba spomenuti i da je pitanje o sudjelovanju Tankerske plovidbe u dokapitalizaciji dubrovačkog brodara postavila i naša redakcija, te da, jednako kao i redakcija Pomorske večeri, na to pitanje nismo dobili odgovor iz Zadra.

Vrijedi napomenuti i da je Domijan govorio i otome zašto je Atlantska plovidba krenula u proces dokapitalizacije.

„Svi smo svjesni i o tomu smo govorili nekoliko puta, pomorski prijevoz započeo je proces tranzicije. Mi, kao i svi drugi brodari, ru sljedećem razdoblju moramo jako puno uložiti i raditi na efikasnosti svojih brodova. Svima je poznato da smo naručili dva nova broda u Kini. Prvi je sad evo pred isporukom i očekujemo ga u roku mjesec dana, a drugi očekujemo krajem ove ili početkom iduće godine i oni su već veliki iskorak, ali to nije dovoljno”, kazao je Domijan dodavši da je prosječna starost flote Atlantske plovidbe 12,5 godina, ali da će nakon isporuke novih brodova biti smanjena na deset godina.

„Nakon preuzimanja oba broda starost naše flote će pasti na deset godina, ali već su i to godine koje za ozbiljan dio flote predstavljaju teret. Dobar dio tih brodova je poprilično je neefikasn što se tiče potrošnje goriva i mi moramo razmišljati o otme kako da ih zamijenimo, odnosno da idemo u brodove koji su puno efikasniji. Neminovno je da moramo prodavati starije brodove i kupovati nove i obnavljati flotu. To je bio osnovni razlog zbog kojeg smo krenuli u ovu aktivnost”, zaključio je Domijan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!