Prilika za proslavu dostignuća pomorske industrije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svjetski dan pomorstva obilježava se svakog posljednjeg četvrtka u rujnu, a ove godine to je 29. rujna. Taj se dan slavi u čast neumornog rada međunarodnih djelatnika pomorske industrije.

 

Svjetski dan pomorstva je stvaranje Ujedinjenih naroda (UN) preko Međunarodne pomorske organizacije. Dan je izdvojen kako bi se proslavila dostignuća pomorske industrije u kontekstu poboljšanja svjetskog gospodarstva. Kada je prvi Svjetski dan pomorstva proslavljen 1978. godine, IMO je imao samo 21 član. Međutim, danas organizacija ima 167 članova i tri pridružena člana. Primjeri zemalja koje slave Svjetski dan pomorstva su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Australija i Kanada. Svjetski dan pomorstva slavi se u četvrtak svakog posljednjeg tjedna u rujnu. Svjetski dan pomorstva nije državni praznik, nego globalno obilježje.

 

Tijekom Svjetskog dana pomorstva, postoji nekoliko aktivnosti u koje se ljudi uključuju, kao što su ručkovi i seminari. U kontekstu škola, učenici se poučavaju o temi Svjetskog dana pomorstva. Osim toga, studenti također mogu posjetiti mjesta kao što su pomorski muzeji kako bi znali kako se pomorska industrija i svjetska povijest međusobno nadopunjuju.

 

Međunarodna pomorska industrija je najpogodnija, jeftinija i sigurnija prijevozna sredstva za svjetske trgovce. Kao rezultat toga, većina trgovaca radije koristi brod za prijevoz svoje robe. Bitno je da ovi trgovci znaju da je njihova roba sigurna na moru. Svrha Svjetskog dana pomorstva je promicanje općeg razumijevanja pomorske industrije. Drugo, pomaže u objektivnoj procjeni napretka IMO-a u osiguravanju da je pomorska industrija vjerna svojoj misiji, viziji i ciljevima. Osim toga, Svjetski dan pomorstva dan je za ocrtavanje izazova s kojima se suočava industrija i iznalaženje rješenja tih problema.

 

Kate Lujo


PODIJELI S PRIJATELJIMA!