Nakon dvije godine lavovskog posla, počelo prvo okrupnjivanje zemlje u Hrvatskoj.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravi danas u radnom posjetu Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Tim povodom je u jutarnjim satima uručila Općini Konavle odluku o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija i započeti radnje na okrupnjivanju 477 hektara konavoskog polja. Načelnik Božo Lasić komentirao je ovu odluku koja je po njemu od iznimne važnosti.

“Riječ je o dvije godine intenzivnog rada. Moram izraziti zahvalnost ministrici, županu i mom timu koji su odradili lavovski posao. Mislim da se radi o prvoj komasaciji u RH od 90-e godine, a rekao sam i da je red jer Hrvatska počinje s Konavlima”, istaknuo je Lasić.

Potom je uslijedilo svečano potpisivanje sporazuma o suradnji između Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i Dubrovačko-neretvanske županije na uspostavi pokušališta za sorte mandarina i druge agrume u neretvanskoj dolini. Ministrica Vučković istaknula je kako će projekt izgradnje regionalnog i nacionalnog centra za ove kulture podržati Vlada RH preko Ministarstva poljoprivrede.

“Riječ je o pokusnim nasadima agruma na kojima će se uz pomoć znanosti i struke testirati sorte, nove tehnologije i tehnike. Dolazit će do utemeljenih zaključaka u svrhu proizvodnje i trženja agruma, i na kraju konkurentnosti neretvanskih agruma koji čine najveći dio, više od 90 posto hrvatske proizvodnje – naglasila je Vučković.

Ravnateljica HAPIH-a, Darja Sokolić rekla je kako je ovaj dokument temelj za napredak suradnje u cilju razvoja proizvodnje agruma na županijskom području.

Resorna ministrica Vučković zaključila je svoj posjet Dubrovačko- neretvanskoj županiji posjetom Opuzenu, gdje je obilježen početak berbe mandarina.

Marija Kolunđija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!