Zadarska tvrtka preuzima dubrovačkog brodara?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zadarska Tankerska plovidba preuzima Atlantsku plovidbu, vijest je koja se ovih dana počela širiti Dubrovnikom, taman u vrijeme kada su hrvatski regulatori odobrili prospekt dubrovačkog brodara za izdavanje novih dionica.

Podsjetimo, još potkraj lipnja ove godine Atlantska plovidba najavila je dokapitalizaciju, odnosno izdavanje novih najmanje 348.875, a najviše 697.760 novih redovnih dionica, uz napomenu da će se javna ponuda smatrati uspješnom ako tvrtka uspije upisati 348.875 dionica.

Vrijedi spomenuti da Tankerska plovidba, iako najpoznatija po tankerima, u svojoj floti još uvijek raspolaže s nekoliko brodova za prijevoz rasutog tereta, a brodovi za rasuti teret predstavljaju kompletnu flotu Atlantske plovidbe. Preuzimanje Atlantske plovidbe, odnosno spajanje s Tankerskom plovidbom svakako bi konsolidiralo redove hrvatskih brodara, a šuškanja koja se mogu čuti u dubrovačkim poslovnim krugovima ne čude ni zbog toga što tankerski sektor, pogotovo otkako je započela ruska agresija na Ukrajinu, posluje prilično profitabilno, a takvo poslovanje moglo bi se nastaviti i idućih nekoliko godina zbog „tanke” knjige narudžbi u brodogradilištima koja mogu proizvesti tankere.

S druge strane, tržište prijevoza rasutih tereta slabije je nego što se očekivalo jer je u najvećem dijelu ovisno o kineskom tržištu koje se od kovida oporavlja slabije nego što se očekivalo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!