Iza Dubrovnik cesta još jedna uspješna godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tvrtka Dubrovnik ceste, unatoč svim izazovima, prošlu godinu završila je s dobiti od 1,5 milijuna kuna, odnosno 200-tinjak tisuća eura, vidljivo je iz poslovnog izvješća. Poslovni prihodi su u odnosu na prošlu godinu rasli pet posto te iznosili 96,3 milijuna kuna, a otprilike jednakom stopom rasli su u rashodi koji su završili na 95 milijuna kuna.

Prema financijskom izvješću, Dubrovnik ceste lani su zapošljavale 157 radnika, te održava više od tisuću kilometara javnih cesta, pri čemu je više od 400 km državnih, 283 km županijskih te 360 km lokalnih cesta na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Osnovni prihod Društva u promatranom razdoblju ostvaren je temeljem redovnog održavanja i zaštite javnih cesta na području Dubrovačko-neretvanske županije, na osnovu ugovora sa Hrvatske ceste d.o.o. (HC) za redovno održavanje i zaštitu državnih cesta i ugovora sa Županijskom upravom za ceste na području Dubrovačko neretvanske županije (ŽUC) za redovno održavanje i zaštitu županijsklh i lokalnih cesta, po kojem je u promatranom razdoblju ostvaren prihod od 38.100.129 kn (38,94% ukupnlh prihoda), stoji u izvješću tvrtke.

S druge strane, uprava napominje da je tijekom 2020., 2021. a manjim dijelom 2022. godine pandemija uzrokovana virusom COVID19 utjecala na usporavanje gospodarstva, pogoršanje likvidnosti te donijela neizvjesnost u poslovanju, a samim time i usporenu naplatu potraživanja te posljedično usporeno plaćanje obveza dobavljačima.

Dodatno, početkom 2022. sa eskaliranjem ratnog sukoba u Ukrajini, povećala se neizvjesnost prvenstveno na energetskim tržištima što je dovelo do velikog poremećaja u cijenama energenata, a isto se posljedično reflektiralo i na ostala tržišta uzrokujući rast cijena svih proizvoda i usluga te dvoznamenkaste inflatorne pritiske.

Uz već prisutnu povećanu fluktuaciju radne snage uslijedili su pritisci na povećanje cijene rada, što nije zaobišlo ni društvo Dubrovnik ceste.

Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije donesene su privremene posebne mjere za trgovinu električnom energijom te subvencionirane cijene za određene kategorije kupaca električne i toplinske energije koje su stupile na snagu 01.10.2022.

Zahvaljujući Uredbi značajno je smanjen pritisak na likvidnost društva uslijed enormno velikih cijena električne energije. Isto se reflektiralo na veće iznose subvencije električne energije vidljive na stavci financijskih prihoda.

Pored navedenog, rizike za poslovanje društva svakako nose započeti, a nedovršeni sudski sporovi, međutim iste je nezahvalno procjenjivati/kvantificirati, napominju iz Uprave.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!