Salmonela je sve češća, a pojedinci završili i u dubrovačkoj bolnici. Ako primijetite ova dva simptoma, odmah se javite liječniku
Posljednjih tjedana sve češće čitamo o tome kako se s polica trgovina povlače proizvodi u kojima je rutinskim pregledom inspekcije uočila salmonelu. I ne nije tu riječ samo i proizvodima kao što su jaja ili meso već i o drugim proizvodima široke potrošnje kao što slatkiši, kolači, umaci pa i mliječni proizvodi.
Doktorica Ljiljana Betica Radić s Odjela za infektologiju Opće bolnice Dubrovnik ističe kako salmonela ima ključni simptom po kojem se razlikuje od ostalih stomačnih infekcija.
“Ono što salmonelu razlikuje od ostalih stomačnih infekcija jest temperatura koja se javlja popratno, a uz to su prisutni i ostali simptomi kao što su proljev više od tri puta u danu, mučnina, grčevi i povraćanje.
Kod djece i starijih imunokompromitiranih osoba salmonela može izazvati i ozbiljnije probleme kao što su dehidracija, a u najgorim slučajevima salmonela može prijeći i u krv i izazvati sepsu pa je u tom slučaju potrebno i antibiotsko liječenje.” objašnjava doktorica Betica Radić.
“Na svu sreću u proteklih mjesec dana nismo imali niti jednu hospitalizaciju zbog salmonele, ali su zabilježeni ambulantni slučajevi,i nekoliko njih. U ljetnim mjesecima najčešće su to tranzitni pacijenti pa niti ne znamo gdje se zapravo zaraze.”
Inače, da biste se zarazili salmonelom potrebno je unijeti dovoljnu količinu bakterije putem hrane, odnosno sama salmonela se mora dovoljno namnožit u hrani kako bi se zarazili. Osobe koje koriste lijekove za suzbijanje želučane kiseline lakše se mogu zaraziti jer takvi lijekovi smanjuju količini želučane kiseline koja velikim dijelom uništava bakterije koje se nalaze u hrani pa tako i salmonelu.
Mato Čupić