Dubrovčani odali počast žrtvama Srebrenice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica sudjelovali su danas u Mimohodu sjećanja povodom 29. godišnjice srebreničkog genocida, kojeg tradicionalno organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika.

Sudionici su se okupili su kod velike Onofrijeve fontane, a kao simboličan čin sjećanja na žrtve, nakon mimohoda Stradunom, u more su u dubrovačkom portu bačeni ljiljani.

”8372 osmijeha, 8372 radosti, tuge, slavlja, vjenčanja… Sve to oduzeto je onog dana kada se odlučilo počiniti genocid u Srebrenici. Jasno moramo istaknuti tu riječ ‘genocid’. Pod tim ne smatramo da je jedan narod genocidan nego mislimo da se radi isključivo o politici genocida. Na žalost, politika u Srbiji se nije promijenila, ona je ostala jednaka, punih usta mogu reći jednako genocidna. Jer onaj narod koji nije spreman pogledati sebi u oči, prihvatiti greške i zločine, nije spreman krenuti naprijed, pružiti ruku pomirenja i reći oprosti. Moramo se zalagati za istinu i zato i mi u Dubrovniku odajemo poštovanje obiteljima žrtvama, ali i upozoravamo da se sve ono što je bilo ne može promijeniti dok se politika ne promijeni”, rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Podsjetimo, srebrenički genocid smatra se najtežim ratnim zločinom počinjenim na europskome tlu nakon Drugog svjetskog rata, a Ujedinjeni Narodi su 23. svibnja 2024. godine usvojili rezoluciju kojom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!