Ova bolest prijeti iz bojlera. Uzrokuje teške upale pluća, a možete je pokupit tuširanjem na putovanju pa čak i kod kuće. Nije rijetka ni u Dubrovniku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Proteklih tjedana u hrvatskoj javnosti se dosta govorilo o Legioneli, bolesti od kojih je preminulo nekoliko osoba, a malo je onih koji znaju da je možete pokupiti običnim tuširanjem ili paljenjem klime kazao je za Soundset Ragusu voditelj Odjela za infektologiju u dubrovačkoj Općoj bolnici dr. Stjepan Đuričić.

 

“Radi se o bakteriji koja živi u vodi i to u vodi velikih sustava kao što su bolnice i hoteli, baš kao i kod zadnjeg slučaja u bolnici Dubrava. Veliki sustavi u svojim vodovodima uvijek imaju prisutnu određenu količinu same bakterije legionele. Ako se provode određene mjere sprečavanja razmnožavanja same bakterije, onda neće doći do razmnožavanja bakterije u tom broju da uzrokuje bolest, a kad se jednom zarazimo legionelom onda će ona najčešće uzrokovati uplalu pluća. Najčešće je riječ o teškim upala pluća” objašnjava Đuričić te napominje kako su osobe koje su preminule od legionele u Zagrebu bile teško bolesne i od drugih bolesti.

 

Inače, legionela je uvijek prisutna u vodi no jedino pitanje je imali je u dovoljnoj količini da se zarazimo. Opasnost od ove bakterije vreba i iz klima uređaja koji se ne čiste redovito, ali i u apartmanima u kojima se bojleri nisu dugo palili.

Đuričić kaže kako se ova bolest lako liječi, ali i da je u proteklih godina u dubrovačkoj bolnici bilo na desetke zaraženih koji su se uspješno izliječili te da nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj kao posljedica zaraze baš ovom bakterijom.

 

“Bolest je jako uspješno liječi, a u proteklih petnaestak  godina imali smo na stotine slučajeva koji su zaraženi ovom bakterijom, a koji su uspješno izliječeni.” zaključio je Đuričić.

Mato Čupić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!