Dubrovnik će dobiti suvremeni centar, a građani više neće tražiti pomoć preko granice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošli tjedan potpisan je Ugovor za izvođenje radova izgradnje Centra za starije osobe Dubrovnik – Dom za starije i nemoćne ispod Opće bolnice i Ugovora za stručni nadzor i koordinatora izgradnje što su mnogi nazvali povijesnim trenutkom. S tim je suglasna i gradska vijećnica, predsjednica GO HSU Dubrovnik Olga Muratti.

„Složila bih se kako je to bio doista povijesni datum i to je velika stvar za grad Dubrovnik, za sve starije i njihove obitelji. Posebno nas je obradovao rok izgradnje Centra koji je procijenjen na 18 mjeseci. Ok, znamo kako to neće biti gotovo točno za 18 mjeseci, sigurno će trajati i dulje, ali u svakom slučajnu izgradnja je na vidiku“, kazala je Muratti.

Dodala je kako će Centar za starije osobe Dubrovnik riješiti problem nedostatka smještajnih kapaciteta za starije, uz otvaranje doma u Gružu. Muratti smatra kako nakon toga Dubrovčani više neće imati potrebe za odlaskom preko granice u domove za starije. Pohvalila je broj smještajnih kapaciteta te samu organizaciju budućeg Centra.

Ukupno će biti 205 smještanih kapaciteta, od čega 125 kreveta za treći i četvrti stupanj, odnosno za one osobe koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći drugih osoba. Projekt će istovremeno pružati i izvaninstitucionalnu uslugu za 410 korisnika koji žive u svom domu, tako da će im djelatnici budućeg Centra pružati uslugu tako da će dolaziti kod njih doma. Osiguran je i dnevni boravak za 75 korisnika koji će imati potrebu za dnevnim boravkom u okviru Centra.

„Ovakav jedan centar treba Dubrovniku i mislim kako grad uistinu ispisuje svoju svjetliju povijest što se tiče starijih osoba. Uvjerena sam u dobre namjere gradonačelnik Frankovića u smislu da će on taj projekt realizirati, a ja ću uvijek nadzirati i ‘vikati’ ako negdje zapne. Vjerujem kako će ovaj centar biti kvalitetan i kao dnevni boravak i za pružanje izvaninstitucionalnih usluga. Ja sam jednako odgovorna prema starijim ljudima i potrudit ću se da to obećanje izvršim“, zaključila je za Jug info predsjednica GO HSU Dubrovnik Olga Muratti.

Dubrovački gradonačelnik je najavio kako bi radovi trebali početi kroz nekoliko dana i bit će, kao radovi od posebne važnosti za Grad Dubrovnik, izuzeti od zabrane radova u sezoni. Predviđeno trajanje je 18 mjeseci, s tim da je već ranije obavljeno čišćenje terena koje je uključivalo rušenje preko 30 godina stare, oronule i nikad dovršene građevine, što je bio preduvjet za izgradnju novog, suvremenog objekta.

Sveukupna investicija izgradnje Centra s opremanjem iznosi 21.113.808,20 eura (uključujući PDV). Financirat će se iz tri izvora – bespovratnim sredstvima iz Mehanizma za oporavak i otpornost u iznosu od 6.138.429,89 eura, kreditnim zaduženjem u iznosu od 5.876.000,00 eura, što je potvrdilo Gradsko vijeće te preostalih 9.100.000,00 eura iz vlastitih proračunskih sredstava Grada.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!