Dubrovački muzeji časte stručnim vodstvom kroz Knežev dvor

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U povodom Međunarodnog dana muzeja, Dubrovački muzeji u subotu, 18. svibnja 2024. u Kneževu dvoru organiziraju stručno vodstvo „Iza scene – Notarijat Dubrovačke Republike u Kneževu dvoru“ koje će voditi viši kustos mr.sc. Tonko Marunčić.

Na besplatnom vodstvu u 10:00 te u 12:00 sati svi zainteresirani posjetitelji moći će pogledati prostorije u kojima je bio smješten dio bogate arhivske građe Dubrovačke Republike, a koje posjetitelji nemaju prilike često vidjeti. Naime, u sjeverozapadnom dijelu prizemlja Kneževa dvora bili su smješteni razni državni uredi u kojima se čuvala administrativna građa smještena u dvije prostorije – Notarijatu i Raguzini, a njihov izvorni izgled sačuvan je do danas. Upravo je ta građa krajem 2023. upisana na UNESCO-ovu listu „Sjećanje svijeta“.

Uz kratki uvod o postanku i razvoju arhivske službe poseban naglasak bit će na oslikanim drvenim ormarima iz 18. stoljeća u kojima su čuvane pojedine serije dubrovačkog arhiva: „Cathasticum“, „Diversa Notariae“, „Pacta Matrimonialia“, „Testamenta Notariae“ i „Dotium“. Međunarodni dan muzeja ove godine održava se na temu „Muzeji za edukaciju i istraživanje“, a cilj je istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!