DUBROVAČKI OBIČAJI: Zašto pengamo jaja za Uskrs

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Penganje jaja tradicionalni je dubrovački običaj koji podrazumijeva crtanje voskom po jajima, a ponekad se piše i poruka osobito ako jaje predstavlja poklon. Nakon toga jaja se kuhaju u boji koja je najčešće prirodnog porijekla kao na primjer kora od luka zbog kojeg jaja dobiju lijepu crvenu boju. Ipak, različita su mišljenja o tome otkud tradicija penganja jaja u našim krajevima objasnila je za Soundset Ragusu etnologinja Romana Tomić iz Deše.

“Pengana jaja karakteristična su za dubrovački kraj. Postoji tumačenje prema kojima se smatra kako je riječ o staroslavenskoj tehnici ukrašavanja jaja dok druga tumačenja ističu kako je tehnika crtanja po jajima stigla u Europu iz istočnih krajeva u 17. stoljeću. Vjeruje se da se u našim krajevima razvija u 19. stoljeću i s vremenom se počinje primjenjivati mustre pinicom na kori od jajeta.
Osim što se se domaćice trudile što bolje oslikati jaja bilo je bitno kome će se i ta jaja pokloniti jer se tim jajima iskazivala i ljubav, prijateljstvo, privrženost i slično.” objasnila je Tomić.

Inače, svake godine uoči Uskrsa Deša organizira radionice na kojima sugrađani mogu naučiti plesti pomice, napravit pinicu i pengati jaja, a radionica penganja jaja održat će se i ove godine 26. 3. 2024. u prostorima Deše.

Mato Čupić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!