[FOTO] Betlehem na Boninovu doista je poseban: ‘On je naš mir’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Već više godina župna zajednica župe svetog Petra na Boninovu u Dubrovniku ususret Božiću izrađuje jaslice koje prikazuju ne samo Isusovo rođenje u Betlehemu nego nose i neku posebnu suvremenu poruku.

Za Božić 2023. vrijedna župna ekipa izradila je jaslice koje prikazuju ratom uništene zgrade i Svetu obitelj unutar ratom uništenog područja.

Kako ističu iz župe uz poruku protiv rata među ljudima i narodima ovim jaslicama žele skrenuti pozornost i na sve druge razrušene odnose među ljudima koje izliječiti i obnoviti može dijete Isus.

O tome u božićnoj čestitki naslovljenoj “On je mir naš” piše i župnik don Ante Burić. Kaže kako narodi stradaju, prijateljstva se ruše, obitelji raspadaju, a sve nam se to događa jer smo izgubili mir u sebi i oko sebe. I poziva: “Zaputimo se svi zajedno ovog Božića u potragu za mirom. Otkrijmo kako je jedino Krist mir naš. Potražimo ga otvorena srca. Susretnimo ga u sestri i bratu. Darujmo jedni drugima radost mira. Darujmo jedni drugima radost nade i ljubav. Darujmo jedni drugima Božić. Neka nam je svima sretan Božić.”

Ostali klasični likovi jaslica su izostali, tek će im se kad bude vrijeme pridružiti Sveta tri kralja. Ruševina zgrada koje su prikazane u jaslicama su kopije stvarnih uništenih građevina iz ratom zahvaćenih područja Ukrajine i Gaze.

Od ideje do realizacije više od mjesec dana na suvremenim jaslicama radili su župljani Roko Kriletić i Dado Tomović s više predanih pomoćnika i uz svesrdnu podršku župnika i s. Marinele Žuro.

U župnoj crkvi ove godine ni bor neće biti okićen tradicionalnim nakitom nego će umjesto kuglica bor biti okićen porukama mira koje su ispisali prvopričesnici.

A.T.

Župa sv. Petra Boninovo/Dubrovačka biskupija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!