[FOTO] Dubrovački ‘crni dijamant’ okupio radnike, umjetnike i mnogobrojnu publiku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Istraživačko-izložbeni projekt ’70 godina TUP-a’, u sklopu otvorenja jubilarnih 10. Dana kreativnih i kulturnih industrija, u ponedjeljak je predstavljen javnosti.
Izložbe ‘Crni stup društva’ i ‘Dubrovački crni dijamant’, u organizaciji TUP dd i Muzeja crvene povijesti, postavljene su na više lokacija u kompleksu TUP-a i u galeriji Muzeja crvene povijesti.

Ovaj projekt donosi dvije različite perspektive – povijesnu i antropološku kroz različite narative i evocira duh samog mjesta. Brojna prikupljena građa, fotografije, dokumentacija, usmena kazivanja, video i umjetničke instalacije organizirani su u dvije cjeline – izložbe, koje kuriraju povjesničar Ivan Lujo i kulturni antropolog i viši kustos Ivica Kipre, dok su za grafičko i likovno oblikovanje postava zaslužni Pero Mrnarević i Kristina Mirošević.

Izložbu su posjetili brojni posjetelji među kojima su bili i bivši radnici TUP-a.

Prošlo je sedamdeset godina otkada je prostor Tvornice ugljeno-grafitnih i elektro-kontaktnih proizvoda – TUP prvi put otvorila svoja vrata stanovnicima i radnicima Dubrovnika. Te 1953. godine otvoreno je jedinstveno poglavlje u industrijskoj povijesti grada u kome je tvornica postala važan segment života i neizostavan dio društvenog sjećanja. Sedamdeseti rođendan prilika je da se valorizira socijalni kapital prostora i memorije u kome su rad i proizvodnja bili osnovne premise, kao i da se ocrta budući smjer transformacije tvorničkog kompleksa u mjesto sukreacije, kreativnih ideja te ekoloških i održivih koncepata.

Nekada prljava industrija u kojoj je grafit bio pokretač razvoja, kroz mehanizam ideje From Carbon to Creative Footprint, prolazi svojevrsnu purfikaciju u kojoj se stvaraju nove vrijednosti i novi sustav značenja.

hdrpl

rhdr
hdrpl

hdrpl
hdrpl

hdrpl


PODIJELI S PRIJATELJIMA!