Što Dubrovnik ima od Turističke zajednice?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradski vijećnik Željko Raguž (DUSTRA) na današnjoj sjednici je kritizirao Turističku zajednicu grada Dubrovnika.

Raguž je naveo primjer Rovinja i njihove turističke zajednice te se pitao što netko ima od turističke zajednice.

„TZ grada Rovinja svakom iznajmljivaču sufinancira slikanje apartmana. Što mi ovdje imamo od turističke zajednice?“, pitao je Raguž.

Dodao je kako bi već sada Turistička zajednica trebala imati programe koji će unaprijediti brend Dubrovnika kao i ideje za poboljšanje turizma zimi, podržavati ljetni red letenja…

„Hoćemo mjerljiv rezultat, a ne ustanovu koja je začahurena i parazitira na našoj najvažnijoj gospodarskoj grani“, poručio je Raguž.

On se zapitao znaju li ljudi za neku uslugu u svijetu koju čovjek plaća a od toga nema apsolutno nikakvu korist.

„Plaćate je, a ne znate zašto je plaćate… E to vam je članarina u turističkoj zajednici! Njima dragi građani plaćate, a nisu zaslužni za to što vam se pune apartmani, niti što su puni hoteli, održavaju se ture vodična, taksi vožnje… Ma ništa. Njihova uloga, da bi bili uspješni, je podijeljena u dva dijela – prvi je promocija destinacije i privlačenje turista, a drugi je organizacija događaja koji su zanimljivi turistima, a koriste ih domaći. Što se tiče prvog znamo da ne znaju privući turiste jer to rade nemaštovito i nedovoljno za grad poput Dubrovnika. Imaju toliko sredstava na računu, a ne znaju zvati marketinšku kuću koja će se kvalitetno baviti društvenim mrežama i uspješno se predstavljati na sajmovima“, kazao je Raguž.

Istaknuo je kako nikad ne pozivaju na sastanke predstavnike hotela, malih iznajmljivača, ugostitelja, turističke vodiče, taksiste i ostale dionike u turizmu.

„Oni plaćaju članarine, a onda TZ taj novac daje primjerice za festival poput Bavarina. Nameće se suvislo pitanje – kome služite, koja vam je svrha i zašto postojite?“, oštar je bio Raguž.

„Ako na jedan dan ugasimo Vrtlar imamo hortikulturalni kaos, ako na jedan dan ugasimo struju vodu imamo nered u gradu, ako zatvorimo hotele i apartmane gosti neće imati gdje spavati… Ali ako na jedan dan pođemo u Turističku zajednicu i tamo ugasimo struju, zatvorimo rokovnik i onda svi izađu iz zgrade Turističke zajednice i ne vrate se nikad. Što će se dogoditi? Niša! Svi turisti će dolaziti“, poručio je Željko Raguž.

Gradonačelnik Franković je kazao kako se ne slaže u potpunosti s Raguževim stavovima s djelovanjem TZ-a.

“On u jednom dijelu ima pravo isticati svoje mišljenje. Sazrelo je vrijeme da ovdje razgovaramo s direktorom Turističke zajednice, on je razuman i korektan čovjek, profesionalac s bogatim životopisom. On neće odbiti doći u Gradsko vijeće i komunicirati što sve TZ radi”, rekao je Franković te najavio tematsku sjednicu o turizmu i turističkoj zajednici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!