Međunarodna radionica za održivi razvoj otoka: Učinkovito upravljanje otpadom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Druga međunarodna radionica o održivom razvoju otoka održala se od 18. do 21. listopada u Suđurđu na otoku Šipanu. Radionicu je organizirala Akademija Šipan u partnerstvu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Sveučilištem u Dubrovniku, uz potporu GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a tema joj je bila učinkovito upravljanje otpadom, važnom segmentu zaštite prirode u otočkim jedinicama lokalne samouprave.

U ime organizatora i domaćina prisutne su pozdravili dr. sc. Rino Medić, tajnik Akademije Šipan, Bosiljka Schedlich, predsjednica Akademije Šipan, Teofil Bogdan, poduzetnik sa Šipana, Darija Vicić iz Službe za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, koji su sudionicima zaželjeli dobrodošlicu na Šipan te uspješan i konstruktivan rad na radionici.

Tijekom uvodnog izlaganja Bosiljka Schedlich, predsjednica Akademije Šipan, istaknula je kako je cilj ove radionice okupiti stručnjake koji će donijeti nova razmišljanja kako bi se mogla poboljšati situacija kada je u pitanju zaštita okoliša i učinkovito upravljanje otpadom. Također, naglasila je da ukoliko želimo promijeniti postojeće stanje najprije moramo promijeniti sebe i svoju svijest o zaštiti okoliša te da to moramo napraviti prije svega radi naše djece i budućih generacija koje dolaze.

Darija Vicić, iz Službe za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, istaknula je da je ponosna da su zajedno sa organizatorima uspjeli u kratkom vremenu organizirati već dvije radionice te da joj je drago da su dio ove inicijative koja nastoji napraviti promjenu u jednoj maloj sredini koja bi kao takva bila primjer i ostalim područjima u regiji. Isto tako, navela je da joj je iznimno drago da su na radionici prisutni  stručnjaci iz Sjeverne Makedonije, BiH i Srbije, te da se nada da će im stečena znanja i iskustva biti korisna u procesu usklađivanja nacionalnih zakonodavstava s pravnom stečevinom EU u jednom od najvažnijih pregovaračkih poglavlja u procesu pridruživanju EU, poglavlja 27 – Okoliš.

Kao uvod u radni dio programa radionice sudionici su imali priliku pogledati nagrađivani dokumentarni film o problemu plastike u morima „A Plastic Ocean“ te kratki eko film „EKOIT-nasukani kit“ koji su snimila djeca, polaznici ovogodišnje Ljetne škole filma Šipan.

Prvi dan programa radionice Marko Iveković, voditelj tehničkih operacija Čistoće Dubrovnik je predstavio sustav gospodarenja otpadom na Elafitima dok su Nataša Jančikić iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sudionicima rekle nešto više natječajima i mogućnostima koje stoje na raspolaganju lokalnim zajednicama kada su u pitanju projekti i natječaji za prikupljanje otpada. Nakon toga su uslijedili primjeri dobre prakse upravljanja otpadom sa hrvatskih otoka gdje su stručnjaci, Ivan Jurešić iz Ponikve eko otok Krk, Diana Dabelić iz NP Mljet te Jelena Radošević iz Udruge Tatavaka sa Zlarina pokazali da je moguće učinkovito upravljati otpadom ukoliko postoji
inicijativa, dobro planiranje i organizacija, te prije svega zajedništvo i entuzijazam svih uključenih. Na kraju prvog dana programa su profesorice sa Sveučilišta u Dubrovniku, izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko i doc. dr. sc. Marina Brailo Šćepanović, predstavile zanimljiv projekt novih tehnoloških rješenja za uklanjanje otpada kojim roboti autonomno uklanjaju otpad iz mora. Drugi dan radionice bio je posvećen primjerima dobre prakse upravljanja otpadom iz regije gdje su stručnjaci iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Austrije predstavili izazove s kojima se suočavaju prilikom prikupljanja otpada te primjere i načine kako ih rješavaju. U završnom dijelu radionice održana je moderirana rasprava čiji je cilj bio odabrati i započeti sa pisanjem projekta koji bi rezultirao konkretnim rješenjem za neki od izazova koji su navedeni tijekom radionice. Također je najavljena nova radionica na temu kulture i obrazovanja koja će se održati u svibnju iduće godine.

Na kraju radnog dijela programa radionice, sudionici su posjetili Mata Goravicu, poduzetnika sa Šipana u  njegovom pogonu za preradu ulja i rogača, gdje su se imali prilike na praktičnom primjeru upoznati kako izgleda kružna ekonomija te koje su sve koristi eko proizvodnje.

Dugoročan cilj Akademije Šipan je sudjelovanje u provedbi Europskoga zelenog plana putem projekata iz područja zaštite prirode, obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom, zaštite baštine te niza drugih koji će prije svega doprinijeti lokalnom razvoju i unaprjeđenju kvalitete života stanovnika Elafitskih otoka te posljedično tome pomoći u stvaranju preduvjeta za ostanak mladih na ovim otocima. Dodatno, Akademija Šipan kroz međunarodna partnerstva ima ambiciju prenositi znanja i iskustva RH zemljama Jugoistočne Europe koje su u procesu pridruživanja EU te im na taj način pružiti podršku u ispunjavanju kriterija u okviru poglavlja 27 – Okoliš.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!