Što sve proizvodi dubrovački inovator Marjan Žitnik

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mladi dubrovački inovator od čepova pravi sunčane naočale kakvih se mogu posramiti i veliki brendovi Marjan Žitnik mladi je sugrađanin koji je ljubav prema IT-u i ljubav prema prirodi i okolišu uspio spojiti u jedno. Upravo iz ljubavi prema prirodi pokrenu je i udrugu Maritimo recycling u sklopu koje održava brojne eko akcije prikupljanja i recikliranja plastike. No, proteklo ljeto intenzivno je s udrugom radio na uređenju pogona u TUP-u i proizvodnji proizvoda od plastike koja je skupljena u ekološkim akcijama.

“Ove godine smo se dosta fokusirali na reciklažu plastike i proizvodnju proizvoda, a uskoro bi trebali pokrenuti i Maritimo webshop gdje ćemo ponuditi sve proizvode na prodaju, a svrha toga je da se prodajom proizvoda od reciklirane plastike financiraju sljedeće akcije čišćenje, edukativna događanja i radionice.”,  najavljuje Žitnik.

Plan im je tijekom zime i proljeća krenuti s akcijama čišćenja na mjesečnoj bazi i redovito reciklirati plastiku iz mora.“ Za početak planiramo ponuditi sunčane naočale koje plutaju na vodi, a napravljene su od plastičnih čepova i imaju jako kvalitetna stakla. Drugi proizvod je privjesak za ključeve u obliku repa od tune.”

Inače, ekipa iz Maritimo recyclinga razvila je inovativni stroj za sortiranje plastike koju izvade iz mora na ekološkim akcijama. Sve dijelove stroja osmislili su i izradili sami na 3D printerima, a stroj može sortirati nekoliko tisuća čepova u sat vremena po bojama. “Stroj ćemo uskoro predstaviti javnosti kao naš proizvod i nadamo se će iz Dubrovniku poći u svijet”,  poručuje Žitnik.

Mato Čupić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!