Most Dubrovnik o ukidanju apartmana: Problem prekomjerne apartmanizacije treba se rješavati mjerama porezne politike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradski koordinacijski tim MOST-a Dubrovnik osvrnuo se na najave o ograničavanju broja apartmana u Dubrovniku. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Recentne najave dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića (HDZ) da će Grad Dubrovnik zabraniti otvaranje novih apartmana u privatnom vlasništvu i ukinuti na tisuće postojećih kreveta za iznajmljivanje turistima u privatnom vlasništvu na području Grada Dubrovnika duboko su u suprotnosti s  ustavnim načelima jednakosti, poduzetničkih i tržišnih sloboda, zaštite prava vlasništva, te zaštite stečenih prava.

Naime, prema odredbi čl. 14. st. 2. Ustava RH “svi su pred zakonom jednaki”; prema odredbi čl. 16. Ustava “slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje”; prema odredbi čl. 49. st. 2. Ustava “država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu”; prema odredbi čl. 49. st. 4. Ustava “prava stečena ulaganjem kapitala ne mogu se umanjiti zakonom niti drugim pravnim aktom”; prema odredbama čl. 50. Ustava “zakonom je moguće u interesu Republike Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti, s tim da se poduzetnička sloboda i vlasnička prava mogu iznimno ograničiti zakonom radi zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, prirode, ljudskog okoliša i zdravlja ljudi”.

Kako bi se najavljene mjere dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića (HDZ) da će Grad Dubrovnik zabraniti otvaranje novih apartmana u privatnom vlasništvu i ukinuti na tisuće postojećih kreveta za iznajmljivanje turistima u privatnom vlasništvu na području Grada Dubrovnika mogle objasniti i opravdati u svijetlu naprijed citiranih ustavnih odredbi, javnosti i građanima Dubrovnika treba objasniti gradonačelnik Franković (HDZ), te kako je moguće u jednoj tržišnoj ekonomiji uvesti restrikcije obavljanja djelatnosti samo za male individualne poduzetnike – iznajmljivače apartmana, a ne i za velike poduzetnike, odnosno hotele ?!, te kako će, u svijetlu ustavnih načela jednakosti i poduzetničkih i tržišnih sloboda jedni moći nastaviti iznajmljivati svoje apartmane, a drugi neće ili im se neće dopustiti otvaranje novih apartmana ?!

Umjesto najavljenih neustavnih restrikcija i zabrana problem prekomjerne apartmanizacije se treba i može rješavati mjerama porezne politike, te zabranom prenamjene garaža i skladišta u stambene prostore (apartmane)”, poručili su iz Mosta.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!