Kako ojačati roditeljske kompetencije i potaknuti zdrav razvoj mladih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sklopu projekta Uz obitelj do zdravlja u utorak od 16.30 do 18 sati na sportskim terenima Župe Svetoga Mihajla u Lapadu održat će se sportske aktivnosti za roditelje, odnosno očeve i djecu od 8 do 14 godina. Roditelji će s djecom igrati nogomet i/ili košarku.

Program organizira dubrovačka Udruga za savjetovanje, edukaciju i pomoc roditeljima djece s posebnim potrebama “Poseban prijatelj” a u suradnji sa Župom Svetoga Mihajla i uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

„Naime, zdrav razvoj mladih jedan je od najvažnijih preduvjeta društva koje teži razvoju i prosperitetu, a jačanje zaštitnih čimbenika kada govorimo o mladima uz roditelje su vršnjaci, okolina, odnosno zajednica u kojoj odrastaju, kao i društvo u cjelini.

Nažalost, početak konzumacije ovisničkih ponašanja počinje s 11 godina kada je 22 posto dječaka i 10 psoto djevojčica, već kušalo alkohol ili neku drugu drogu. S godinama broj mladih koji usvajaju ovisnička ponašanja raste, pa je mladih koji su kušali alkohol s 13 godina čak 43 posto. Kako bismo ojačali zaštitne čimbenike, među koje prije svega spadaju obitelj kroz roditeljsku uključenost, čvrst roditeljski nadzor, zajedničko donošenje odluka, dobru obiteljsku komunikaciju, kao i provođenje zajedničkog vremena te lokalna zajednica, odnosno društveno okruženje i kultura koji promiču zdrave stilove života, redovite edukacije o štetnosti alkohola, kao i dovoljno izvannastavnih aktivnosti za mlade, orgnaizirali smo ovo događanje kao dio preventivnih aktivnosti koji promiču zdrave stilove života i uključenost roditelja u rast i razvoj mladih i u najosjetljivijim godinama tijekom adoelscencije.

Cilj projekta Uz obitelj do zdravlja ojačati je roditeljske kompetencije, potaknuti zdrav razoj mladih, povećati povjerenje u lokalnu zajednicu i prije svega povezati roditelje i djecu kroz zajedničke aktivnosti, a istodobno roditeljima pružiti dodatne informacije o štetnosti preranog početka konzumacije sredstava ovisnosti, prije svega alkohola i njegov pogubni utjecaj na dječji rast i razvoj.“, poručuju iz Udruge „Poseban prijatelj“.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!