BLIŽI SE VAŽAN ISPIT Dubrovačka profesorica smatra kako će ovo biti najlakša matura: Neki su nemarni i lijeni, ne mogu im ja uzeti lijevak i znanje uliti u glavu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Srednjoškolce još samo dani dijele od polaganja glavnih predmeta s državne mature. Rezultati državne mature važni su kao jedan od faktora koji se boduje prilikom prijava i upisa na studij, a to će i u konačnici odrediti njihovu budućnost. Neki su počeli učiti na vrijeme, drugi se pak više oslanjaju na sreću. Pitali smo profesoricu Hrvatskog jezika i književnosti Maju Milošević iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik kakva su očekivanja pred pisanje najtežih predmeta.

Ona smatra kako će ove godine državna matura biti iznimno lagana.

“Ovo je prijelomna generacija, ona koja je osjetila potres, štrajk koronu, rad putem Zooma… Uza sve to, mi smo prvo polugodište išli u župsku školu, jer se naša zgrada obnavljala. Nije da ih branim, djeca su tijekom četiri godine imala otežani pristup nastavi, ali onaj tko je učio i uhvatio se knjige, ipak je uspio”, komentirala je profesorica Milošević.

Ona je svojim učenicima ponudila i pripreme za državnu maturu na predsatima, no ističe kako je dolazio vrlo mali broj učenika.

Neki su nemarni i površni, a drugi ambiciozni

“Uvijek imate onih koji se uzrujavaju, a po nekoj logici više bi se trebali brinuti oni koji nemaju potrebno znanje, nego oni koji su ulagali u svoje znanje. Oni koji nikad nisu učili i dalje ne osjećaju zabrinutost, a pobrinu se za ocjenu dovoljan. Za razliku od njih, učenici koji su odlični, uzrujavaju se jer shvaćaju kako im treba taj završni korak, za dobru ocjenu, da njihov rade bude okrunjen uspjehom. Oni su ambiciozni i jako im je stalo da to bude uspješno”, pojasnila je profesorica Milošević.

Usprkos svim otegotnim okolnostima koje su vladale prethodnih godina za profesoricu Milošević je ipak najgore kampanjsko znanje.

“Oni su bili zakinuti za mnoge stvari, ali ne zbog nastavnikovog nerada i nemara. Govorili su kako ima vremena i kako to sad nije bitno. Pisali su ispite, ispravke i u konačnici su pomožili, ali ono nije dugotrajno znanje nego je momentalno”, smatra dubrovačka profesorica.

Ističe kako se posebno trudila prenijeti im znanje iz Hrvatskog jezika i književnosti.

Ima ih s vrlo skromnim znanjem

“Hrvatski je potreban i praktičan predmet, koji god da upišu fakultet, bilo to Poljoprivredni ili neki drugi, materinski jezik im je važan i zbog toga je smiješno ignorirati napore nastavnika. Ja sam se ‘ubila’ želeći im prenijeti znanje, ali neki su tu pomoć odbijali. Što im ja tad mogu? Pa ne mogu im znanje uliti u glavu. Ako svjesno odbijaš nešto što ti treba u životu, onda tu nema pomoći. Ima njih koji nisu dovoljno pismeni što je posebno otegotna okolnost jer nije lako napisati esej za koji je potrebno lijepo razmišljanje i logika. No, nažalost, kriteriji na državnoj maturi su blaži od onih kako ih mi ocjenjujemo u školi pa mogu dobiti dobru ocjenu i kad su objektivno loši”, smatra Milošević.

Pitali smo jesu li možda učenici više okupirani ljetnim radostima i izlascima pa zbog toga manje uče.

“Nažalost, naša djeca izbjegavaju kupanje, njima je to zamorno, tako da ih ne žalim u smislu da moraju doma učiti umjesto da se kupaju. Ponavljam, vrlo mali krug učenika zapravo uči, a nemam pojma što rade oni ostali”, navodi profesorica.

Za kampanjce i one koji su još uvijek nedovoljno spremi, nade ima, smatra profesorica Milošević.

“Ima nade, kako ne… kriterij je znatno niži. Državna matura će biti znatno lakša zbog svih prethodnih okolnosti, a mislim da će oni ovih dana ‘prionuti’ gradivu. Na internetu su dostupni svi prethodni ispiti pa tako znaju kako će to izgledati, a mislim da će se dio njih naći pa kao grupa pa ponavljati. Vjerujem da ispit iz Hrvatskog jezika neće biti težak, ali je obiman zbog čega su trebali početi učiti od prve godine. Barem tako ih ja pripremam i radim”, zaključila je za Jug Info profesorica Maja Milošević.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!