Nedostaje kuhara, konobara, liječnika, ali ako ostanemo bez ovih sezonskih radnika trebamo se ozbiljno zabrinuti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Početkom lipnja krenulo je dodatno zapošljavanje vatrogasaca što je jedna od osnovnih priprema za početak požarne sezone.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović kazao nam je kako inače u županiji ima 159 vatrogasaca, a taj broj se tijekom sezone poveća na oko 175.

„Dolaze nam studenti koji su inače u Zagrebu i ta brojka se poveća što je dobro za nas, ali na nekih lokacijama bi bilo dobro da imamo još kojeg sezonskog vatrogasca, pogotovo na udaljenim mjestima kao što su otoci. Tamo vatrogastvo počiva na dobrovoljnom udruživanju“, pojasnio je Simović.

Dodao je kako je u tijeku kontinentalna dislokacija, te pojačan broj vatrogasaca na Lastovu, gdje se mijenjaju u smjenama od 15 dana, kao i na Zvekovici gdje je smještena Intervencijska postrojba.

Županijski zapovjednik je istaknuo kako svake godine rade na poboljšanju opreme, no najvažniji su im ljudi.

„Ljude ćemo motivirati i dobrom opremom. Ove godine, kao i svake godine, gledamo da je sva postojeća oprema ispravna. Dobili smo četiri nova vozila što je zadovoljavajući broj, no uvijek će nam nešto nedostajati, posebice ako su u pitanju velike intervencije“, naznačio je Simović.

Kao glavni cilj istaknuo je osposobljavanje ljudi.

„Najvažniji nam je rad na ljudima, jer sezonski vatrogasci su uvijek potrebni. Dobro je što se turizam razvija, ali zanimljivo je kako je to krenulo u cijeloj županiji tako da će pronalazak sezonskih vatrogasaca, koji bi radili četiri mjeseca, biti veliki problem. To ćemo morati ‘pratiti’ s plaćama i nadam se kako će se one iduće godine korigirati. Ako ne uspijemo u tome, onda ćemo imati velikih problema. Sad nam nije lako, ali bojim se da će u predstojećim godina, ako se to ne riješi, biti još gore“, zaključio je za Jug info županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Plaća sezonskog vatrogasca je oko 850 eura koliko zarađuju vatrogasci u manjim mjestima, dok su plaće sezonskih vatrogasaca u gradu Duubroniku nešto veće.

Foto: DVD Kula norinska

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!