[FOTO] Fascinantno otkriće u Lumbardi, u podmorju pronađeni predmeti stari dvije tisuće godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tijekom podmorskog istraživanja pred Lumbardom na otoku Korčuli, lokalni ronilac prijavio je postojanje dviju olovnih prečki antičkih olovno-drvenih sidara.

“Obje prečke na krakovima nose identične natpise, ispisane grčkim i latinskim alfabetom, koji se vjerojatno odnose na vlasnika broda, a možda i na njegovog božanskog zaštitnika. Težina svake prečke iznosi oko 500 kilograma. Na centralnu drvenu gredu s krakovima, poprijeko se postavljala olovna prečka pa je tako nastajalo sidro koje se intenzivno koristilo tijekom posljednjih stoljeća stare ere. S obzirom na veličinu prečaka i natpise na njima, vjerojatno je riječ o sidrima koja su se koristila tijekom 1. st. pr. Kr. Za sada nije moguće reći što se dogodilo s nesretnim brodom, ali je sigurno da se u nekom trenutku našao u ozbiljnim problemima pa se pokušao zaustaviti bacivši u more dva velika sidra”, precizirali su iz Općine Lumbarda.

Dodali su kako je u neposrednoj blizini antičkih prečki otkriven i predmet nepoznate namjene, za koji se pokazalo kako je riječ o postolju za minu iz Prvog svjetskog rata. Postolje je na sebi nosilo ime proizvođača: FIAT – SAN GIORGIO, TORINO i serijski broj 141. Zanimljivo je da se igrom slučaja našlo na istoj poziciji kao i antički nalazi.

“Dvije tisuće godina stara antička sidra izronjena su iz podmorja u blizini otočića Bisače i trenutno su postavljena ispred restorana Maestral u Lumbardi. Prečke su očišćene od sedimenta i izvađene iz mora, a u dogovoru s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture i medija RH u Dubrovniku, jedna će od njih ostati izložena u Lumbardi, dok će se druga izložiti u Gradskom muzeju u Korčuli”, najavili su iz Lumbarde.

Istraživanje su proveli stručnjaci i vanjski suradnici Sveučilišta u Zadru i Instituta za pomorsku baštinu ARS NAUTICA od 26. do 29. lipnja, a financijska sredstva osigurala je u vidu donacije Chelsea N. Kellogg iz Sjedinjenih američkih država.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!