Smotra klapa “Tamo na divnom Jadranu plavom”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Lastovu se ispred Crkve sv. Kuzme i Damjana u subotu 30. lipnja održava 3. smotra klapa “Tamo na divnom Jadranu plavom” u čast maestra Vinka Lesića.

Glazbeni pedagod, skladatelj, zborovođa, pjevač, dirigent i autor više od 60 skladbi za klape, ali i zborskih i solo kompozicija, baleta i baletnih prizora te mnogih prepjeva, maestro Lesić rođen je 1926. godine nedaleko od mjesta gdje će se održati ova smotra, a osim na rodnom otoku, duboki pečat ostavio je i u Splitu gdje je bio prvi urednik glazbenog programa Radio Splita, suorganizator “Melodija Jadrana” , utemeljitelj i voditelj Festivala zabavne glazbe, direktor Opere HNK. Bio je i direktor centra “Međunarodne federacije muzičke omladine” u Grožnjanu čiji je počasni građanin, a dobitnik je Nagrade grada Splita za životno djelo (1997) te posthumno Nagrade općine Lastovo za životno djelo.

Organizatori ove smotre, lokalne klape Ladesta i Fumari, iako postoje znatno duže, od 2014. godine djeluju pod ravnanjem Janesa Vlašića što će i proslaviti ove jeseni, Smotra je i prilika da da se sretnu klape triju otoka – Korčule, Mljeta i Lastova – što je inicirao voditelj Klape sv. Cecilija s Korčule i Kurenat s Mljeta, Velebit Veršić. Uz već spomenute, nastupit će i klapa Rikordo iz Blata te gosti iz Crne Gore, mješovita klapa Castelnuovo. Događanje podržavaju županijska i lokalna Turistička zajednica, Općina Lastovo, Prak prirode Lastovsko otočje te udruga Val.

Ovom smotrom otvara se Kulturno ljeto na Lastovu koje će i ove godine bit obilježeno brojnim glazbenim događanjima. Uz kontinuitet nastupa klapa pred crkvicama i KUD-a Lastovo u dvorištu Palaca više puta tijekom sezone, čekaju nas i novo izdanje festivala “Lastovo – otok glazbe”, Dunjaluk, večer francuske šansone “Voila! – A la Travershe”, Las Tango, Goran Tudor & Mislav Režić te mnogi drugi.

*Turistički kompas realiziran je u suradnji s TZ Dubrovačko-neretvanske županije


PODIJELI S PRIJATELJIMA!