Dobroslavić predsjedao sastankom radne skupine EOR-a za zapadni Balkan, predstavio i stav Odbora regija o proširenju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu konferencije „Dan proširenja“ koja se u organizaciji Europskog odbora regija održava u Bruxellesu kao glavno godišnje dvodnevno događanje na temu proširenja Europske unije.

Župan Dobroslavić predstavio je stav Odbora regija prema proširenju izražen u mišljenju za koje je bio izvjestitelj i koje je usvojeno na plenarnoj sjednici ove EU institucije tijekom ovog mjeseca. U svom izlaganju naglasio je snažnu podršku koje zemlje u procesu proširenja danas imaju od strane Europske unije, a koja je vidljiva i kroz konkretnu financijsku podršku od šest milijardi eura za reforme kroz Plan Europske unije za razvoj zapadnog Balkana. S druge strane, očekuje se od zemalja kandidatkinja da ispune zadane kriterije i reforme u predpristupnom procesu.

Također, župan Dobroslavić je naglasio da se zemlje u procesu proširenja trebaju usuglasiti s vanjskom politikom EU, poput uvođenja sankcija prema Ruskoj Federaciji, te reformana u pogledu vladavine prava, temeljnih sloboda, slobodnih medija, borbe protiv korupcije, prava manjina i dr. Također, vrlo je važno da se u te procese uključe i lokalne i regionalne vlasti koje svojom pozicijom, najbližom građanima te višerazinskim upravljanjem, mogu značajno doprinijeti realizaciji ovih ciljeva.

U okviru ovog događanja župan Dobroslavić predsjedao je sastankom radne skupine Europskog odbora regija za zapadni Balkan.

Teme sastanka bile su reforma javne administracije u kantonima Bosne i Hercegovine te ažuriranje napretka prema uspostavljanju zajedničkog savjetodavnog odbora Odbora regija s partnerima iz lokalnih i regionalnih vlasti Republike Albanije.

Na panelima su, kao govornici, sudjelovali veleposlanik BiH pri Europskoj uniji Obrad Kesić, kantonalni premijeri Marija Buhač i Nihad UK, kantonalni ministri, predstavnici Europske komisije, albanski ministar lokalne uprave Arbjan Mazniku, gradonačelnici Drača i Kavaje te predstavnici udruge NALAS i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti kao dijela Vijeća Europe.

Župan Dobroslavić je u završnom govoru zaželio ovim zemljama uspjeh u pregovorima, a njihovim lokalnim i regionalnim vlastima da imaju odgovarajuću ulogu u sustavu te da daju aktivan doprinos njihovim zemljama na putu u Europsku uniju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!