Što se događa s projektom Kupara? Potrebno je ovo izmjestiti kako bi Općina donijela novi UPU

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedna od najvećih internetskih senzacija u svijetu trenutno su razrušeni Kupari u Župi dubrovačkoj. Naime, najpoznatiji svjetski youtuber Beast prije par dana objavio je video o sedmodnevnom boravku u župskim  ruševinama pa objavio video nazvan ”Preživio sam sedam dana u napuštenom gradu”. Te snimke su aktualizirale i pitanje obnove tog kompleksa koji je već desetljećima nakon Domovinskog rata i srbočetničke agresije i okupacije izrazito devastiran i zapušten.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je kazao da se tu ništa ne čeka, te podsjetio kako je lani potpisan aneks ugovora s predstavnicima tvrtke Kupari Luxury Hotels, čiji su većinski vlasnici poduzetnici iz Singapura.

„Obzirom je da je kroz donošenja Urbanističkog plana uređenja dijela Kupara u Župi dubrovačkoj, bilo potrebno prethodno izmijeniti bujicu Tarantu koja je prema dotadašnjem prostornom planu prolazila upravo ispod planiranog hotela. Činjenica da je potrebno izmjestiti jednu vododerinu znatno je pomakla vrijeme za donošenje UPU-a, a osim toga izmijenji su bili i vlasnički odnosi. Sve je to bio razlog za izmjene aneksa ugovora u kojem sada stoji da nakon što jedinica lokalne samouprave, a to je Općina Župa dubrovačka u roku od godine dana investitor mora s Vladom potpisati četiri nova ugovora nakon čega počinje plaćanje prema ugovornim obvezama neovisno o tome kreće li obnova ili ne“, pojasnio je Bačić.

A kako bi župski vijećnici mogli donijeti novi prostorni akt ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je rekao:

„U ovom se trenutku dogovara kako osigurati vodoopskrbu tog područja, kao i kvalitetnu odvodnju i elektroopskrbu. To su osnovi ulazni podaci kako bi Općina Župa dubrovačka donijela  novi Urbanistički plan uređenja”, zaključio je ministar.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!