Od danas se smiju ispaljivati petarde, roditelji mogu platit kazne do 400 eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Hrvatskoj je od danas dozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava osim petardi, a korištenje je dozvoljeno do 1. siječnja.

 

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske napominju kako su petarde u Hrvatskoj zabranjene u potpunosti i građani ih ne bi smjeli uopće posjedovati dok su pirotehnička sredstva kategorije F1 dozvoljena za osobe starije od 14 godina, a pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 dozvoljeno  je građanima starijim od 18 godina.

 

Policijski službenik Miro Marjanović u razgovoru za Soundset Ragusu najavio je kako su propisane velike novčane kazne za prekršitelje.

 

“Svako korištenje tih sredstava od strane maloljetnih osoba te korištenje izvan dozvoljenog vremena ili korištenje u zatvorenim prostorima  i prostorima gdje se okuplja veliki broj građana predstavlja prekršaj i građani mogu biti sankcionirani.”

 

Iz policije upozoravaju kako su novčane kazne velike za nedozvoljeno korištenje pirotehnike.

 

“Uhvati li vas policija da koristite pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 prije 27. prosinca ili nakon 1. siječnja ili da ih koristine na mjestima gdje je to zabranjeno te ako ih koriste osobe mlađe od 18 godina bit ćete kazneno gonjeni i financijski kažnjeni”  ističe Marjanović.

 

Novčane kazne za prekršitelje su od 660 do 1990, a za pravne osobe tj. one koje su prodale pirotehnička sredstva kazne se kreću 1320 do 3980 eura.

 

Novčano mogu biti kažnjeni i roditelji i skrbnici djece koja na nedozvoljen način koriste pirotehnička sredstva propisana je kazna od 130 do 390 eura.

Mato Čupić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!