Evo tko će od sljedeće godine upravljati dubrovačkom bolnicom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Upravljanje Općom bolnicom Dubrovnik sljedeće godine definitivno preuzima država, vidljivo je iz prijedloga županijskog proračuna za iduću godinu. U sklopu još jedne u nizu reforme zdravstva u Hrvatskoj, upravljanje bolnicama koje je do sada bilo povjereno županijama, sada prelazi izravno pod ministarstva.

S političke strane, županije su i do sada smatrane „protočnim bojlerima” jer im je država prosljeđivala novac za potrebe bolnica, a upravljanje se na županijskom nivou obično svodilo na kadrovsku politiku.

Sljedeće godine, dakle, OB Dubrovnik prelazi pod državne skute, a taj će se prelazak odraziti i na visinu županijskog proračuna koji, u odnosu na ovogodišnji, pada za čak 60 milijuna eura kada je u pitanju prihod od nadležnog proračuna i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Ako se taj „minus” makne, vidljivo je da prihodi Županijskog proračuna za 2024. godinu u svim kategorijama rastu, a najviše se očekuje od EU fondova i države, gdje planirani prihodi rastu s ovogodišnjih 54,4 na čak 74,5 milijuna eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!