Zasađene česmine na rivi, slijedi prva faza uređenja hortikulture na školskom trgu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dovršena je sadnja 22 stabla česmina na pločanskoj rivi. Nova stabla detaljno su pregledana po dolasku u Ploče, gdje su došla iz rasadnika u Italiji. Nakon što je ustanovljeno da su ispravno uzgajana, odgovarajućih karakteristika, uz nadzor stručnjaka djelatnici Komunalnog pristupili su sadnji u ranije pripremljene arle. 

Stabla su prosječne visine od oko 4,5 metra, širine debla 35-45 centimetara, a godišnje mogu narasti 30 do 60 cm. Ranije su završeni radovi na instalaciji sustava za navodnjavanje kojeg čine 88 komada statičkih pop-up rasprskivača koji su namijenjeni za zalijevanje travnjaka u žardinjerama te za zalijevanje česmina.

Podsjetimo, radi se od drugom pokušaju sadnje jer su prvi put početkom listopada u Ploče bile dopremljene sadnice ne baš zadovoljavajuće kvalitete  pa su gradske službe odustale od sadnje te vratile biljke. Kako su tada pojasnili iz Grada Ploča, gradska tvrtka  “Komunalno održavanje“  kao naručitelj, potpisalo je sporazumni raskid ugovora s prvoizabranim dobavljačem MBM d.o.o. te je dobavljač odveo sva 22 stabla česmina koja nisu bila zadovoljavajuće kvalitete.

Već smo pisali kako su stanovnici tog dijela neretvanske doline bili podijeljeni u stavovima trebali li saditi palme koje su pločansku rivu krasile desetljećima a koje su morale biti uklonjene nakon što ih je napao nametnik crvena pipa ili ipak saditi česminu.

Inače, česmina, odnosno hrast crnika, autohtona je mediteranska vrsta čiji je izbor definiran u sklopu prošle godine izrađenog velikog hortikulturnog projekta koji obuhvaća ozelenjavanje više zapuštenih zelenih zona u Pločama. 

„Riva već danas izgleda drugačije i ljepše, a za par godina kad stabla još uzrastu, zasjat će u punom sjaju. Teška srca smo se rastali s palmama, ali to je bila racionalna i dugoročno održiva odluka. Vjerujem da je pitanje dana kada će i ove česmine srasti s vizurom grada i postati dio njegovog identiteta. Iako posađena s malom odgodom, nismo htjeli pristati na robu s greškom i dovesti u pitanje kako će jednom izgledati ovaj drvored. Ambiciozno pristupamo ozelenjavanju grada i moj stav je da stabala i zelenila nikad dovoljno, zbog čišćeg zraka, bolje kvalitete života i konačno, estetike. Sljedeća na redu je prva faza hortikulturnog uređenja školskog trga, što će se dogoditi u narednim tjednima“, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Projekt ozelenjavanja i uređenja javnih površina, kroz koji je uređena riva, sufinancira se odobrenim sredstvima  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od gotovo 400.000 eura, kojima se sufinancira 80% troškova projekta provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama i kroz koji će se grad oplemeniti sa 6000 novih sadnica i 4 kilometra sustava za navodnjavanje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!