Slike i etnografska zbirka kultnog konavoskog umjetnika pod zaštitom RH

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Muzeji i galerije Konavala pokrenuli su prijedlog upisa Zbirke slika i Etnografske zbirke Galerije Mija Šiše Konavljanina u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Prema riječima ravnateljica MIGK Antonije Rusković Rodonić, Ministrastvo kulture i medija je prihvatilo prijedlog zaštite ove vrijedne kulturne građe.

„Već smo napravili katalog slika koji broji oko 300 jedinica. Do kraja godine ćemo napraviti ostatak kataloga i nadam se da će u 2024. zbirka slika i etnografska zbirka Miha Šiše Konavljanina biti pod zaštitom Ministarstva kulture i medija RH. To ne znači da nasljednici nisu vlasnici nego da će zbirka biti pod nadzorom i imat će na raspolaganju stručnu pomoć”,

Kao dio tog postupka u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima je otvorena izložba ovog umjetnika pod nazivom „Mijo Šiša Konavljanin – ususret zaštiti“ .

„Mijo Šiša je bio kultni umjetnik, a njegova galerija kultno mjesto na kojem su bili predstavljeni njegovi radovi. To je na neki način bila i kronika konavoskog života kroz njegov specifični likovni izričaj. Nakon smrti umjetnika 2017. godine galerija se zatvorila. Šišini nasljednici prema njegovoj želi planiraju obnoviti galeriju kako bi ostala javno dostupna Konavljanima i prezentirala tradiciju konavoskog bića“, kazala je Rusković – Radonić, dodajući kako je cilj sada popisati kompletnu umjetničku i etnografsku zbirku koja bi trebala ostati u Konavlima, kao i pomoći umjetnikovim nasljednicima da galeriju „stave na noge“.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!