Okrugli stol o očuvanju i promociji franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno povijesne baštine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Širokom Brijegu održan je Okrugli stol pod nazivom “Očuvanje i promocija franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno-povijesne baštine kroz razvoj i promociju Kulturne rute Franciscana” u suradnji Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke i Regionalne agencije DUNEA.

Događaj se realizirao u sklopu projekta ”Kulturna ruta Franciscana”, koji je financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kroz program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH. Panel je održan u sklopu 3. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine“.

Okrugli stol je fokusirao pažnju na temu materijalne i nematerijalne kulturne baštine povezane s prisustvom franjevaca u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori tokom proteklih stoljeća. Na panelu je istaknuta ključna tema vezana uz neophodnost i značaj očuvanja te promocije bogate franjevačke kulturne povijesti putem razvoja i promocije kulturne rute “FRANCISCANA”. Ova ruta povezuje franjevačke samostane, svetišta te s njima povezane kulturne institucije kao što su muzeji, galerije i knjižnice. Ovaj događaj bio je prilika za konstruktivnu razmjenu gledišta i iskustava između uglednih stručnjaka, povjesničara i predstavnika javnih institucija koje su odgovorne za očuvanje i promociju kulturne baštine u ovim područjima.

Na okruglom stolu je sudjelovao i župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić, dok je na panel raspravi svoj doprinos dala Karmen Kutnjak, direktorica Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Prije same konferencije župan Dobroslavić se susreo s predsjednikom Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predragom Čovićem, a razgovarali su o proširenju suradnje dviju susjednih županija.

Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke naglasio je kako je inicijativa za razvoj kulturne rute “Franciscana” potekla još prije tri godine kada je Ured za europske integracije ŽZH u suradnji s Udrugom Hercegovina bike krenuo u organizaciju biciklističkih tura koje su imale za cilj uvezivanje franjevačkih samostana u Bosni i Hercegovini. Dodao je i kako se kulturna ruta „Franciscana“ ne odnosi samo na uvezivanja franjevačkih samostana i putovanje kroz burnu višestoljetnu povijest ovih prostora, već da je to i platforma za upoznavanje lokalne tradicije, kulture, običaja, kulinarskih delicija i prekrasnih prirodnih pejzaža. Istaknuo je ambiciju za nominacijom Kulturne rute Franciscana kao jedne od kulturnih ruta Vijeća Europe.

Predrag Čović, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke u uvodnom je govoru naglasio kako je upravo zahvaljujući franjevcima koji su na ovim prostorima prisutni još od 13-tog stoljeća, očuvana kulturno–povijesna baština u Bosni i Hercegovini. Rekao je kako su Franjevci širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. Velika većina muzeja/galerija/zbirki u Bosni i Hercegovini nastala je i razvijala se u okviru franjevačkih samostana. Istakao je kako je prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini upravo Franjevački muzej Humac u Ljubuškom, ali da su se i u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili muzeji u sklopu franjevačkih samostana.

Na događaju je, zahvaljujući različitim dionicima kako iz franjevačkog reda tako i iz struke i poslovnog sektora, afirmirana ideja te stvorena podloga na kojoj “Franciscana” može dalje rasti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!